Äldst & Dyrast & Bäst Littlemill tillhör gångna tider. Destilleriet i Glasgow-förorten Bowling som stängde 1994 är ett minne blott. De sista resterna förvandlades till bostadsområde efter en brand 2004 (som man misstänkte var anlagd). Ägaren Loch Lomond (lokaliserad några mil norrut) betar av de sista faten undan för undan.
Vi är framme vid tredje releasen nu. En 29-åring plockad ur sju refillfat av bourbontyp nedlagda 1990 vid tre olika tillfällen. ’Filling strength’ var 68,7% och 68,8% vilket är annorlunda jämfört med de typiska 63,5% branschen nyttjar för blending-bruk (förutägbarhet samt mer alkohol i fler fat, billigare). Loch Lomonds blender Michael Henry har valt faten med omsorg och sedan gjort en finish på 1st fill oloroso sherry samt fransk Limousin-ek.
– Från 1950-talet och framåt mixade Littlemill sherryfat och hogsheads av bourbonek. Jag har återskapat den stilen genom att först flytta whiskyn till olorosofat och sedan avsluta med fransk ek. Från sherryfaten adderas blommighet och Limousin-eken ger krydda. Kombinationen imiterar effekten av refill sherry från förr.
Andaktsfullt spiller jag upp några droppar av 2019 års Private Cellar Release som är den tredje i ordningen från Littlemill. Det som slår en med häpnad är den unika fruktton som genomsyrar hela upplevelsen. Ingen tung bitter ek utan den här ljuvliga fruktigheten av sammansatta citrusaromer som speglar sig i blommiga övertoner och verkligen dominerar över eken.
Littlemill doftar sockervadd och skumgodis med kanderade nötter och krusbärskräm, ibland granskott. Whiskyn smakar fruktsoda som spricker upp i en underbar citruston. En mix av kumquats och apelsin med umami-vibbar – frisk och fräsch. Gommen bärs framåt av ekkrydda hela vägen, basen är krämigt gräddig. Lång marmeladig exit över pinjenötter som blir läderekig, fruktkräm rundar av med kanderade apelsinskal, värmande såklart.
De 29 åren balanseras imponerande av sherryn och de franska ekfaten, extremely well done Mr Henry! Inte ett dugg beskbruten, bara energi och kryddliv. Lite vatten tuffar till helhelten när eken friläggs. Det luktar eneris med lättare höig sötma, i fjärran lemon drops. Munnen är frukteuforisk. Torrare skarpare ek skapar en luftig men hårdare kontext. Eftersmaken domineras av torrare ek-klippor men är fortfarande underbart sötaktig, marmelad med citrusglimtar nyanserar sherry-basen. Jag tycker att det är godare utan vattnet.
Littlemill har driv och integritet. Det här är det bästa jag fått från Lowlands-legendaren. Riktpriset är motsvarande 30 000 SEK men 29-åringen kommer inte att tas in i Sverige. Svenske importören Stellan Kramer ber hugade spekulanter att kontakta Loch Lomond direkt för köp. För mer information kontakta cecilia.martenson@stellankramer.se.