• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features live

Från skaparen av nya Ardbeg

av Henrik Aflodal
14 sep

Ardbegs härförare heter just nu Mickey Heads. Det är han som tar emot på destilleriet, det är Mickey du möter på whiskymässor runt om i världen. Men som destillerichef handlar det bara om att koka sprit, inte göra produkter. Ardbegs nya ”hjärna” är blender Brendan McCarron. Han ska ta över den dag master blender Bill Lumsden slutar. Nya standardwhiskyn An Oa tog 3 år att utveckla. Med 10 000 fatprover i ryggen har Brendan McCarron kommit rökwhiskyns hemligheter på spåren.

Mr Heads må vara ”hjälten” som frontar destilleriet men hans ansvar är egentligen bara nyspriten. Hur faten ska användas är upp till blender-teamet baserat i Edinburgh. Chef är Dr Bill Lumsden som framförallt är ansiktet utåt för systermalten Glenmorangie. Från walesiska Penderyn kommer Gillian Macdonald som ansvarar för de båda labben i Edinburgh och Livingston. Chefblenderns högra hand är Brendan McCarron med titeln Head of Maturing Whisky Stocks. McCarron pekas ut som Lumsdens efterträdare inom 5-10 år. Åldersskillnaden är exakt 20 år, Lumsden fyller 58 i år.
– Jag är den som reser mest av oss tre, säger Brendan McCarron. Jag har nog gått igenom 10 000 fat under de här fyra åren för att lära känna fatbeståndet och se vilka möjligheter vi har framöver.

Idén är att McCarron helt ska ta över fatköpen på sikt, alltså att resa till Amerika och Europa och upphandla tomma fat. Efter ett år på jobbet fick han sitt första egna whiskyprojekt, att ta fram en ny standard-Ardbeg. Brendan McCarron åkte ut till ön med en lista på fat att kolla upp. Fat som inte var låsta till TEN, Corryvreckan eller Uigeadail. Lite tursamt upptäckte han att ett gäng tunnor som listats som sherry visade sig vara Pedro Ximènez, och inte oloroso som brukligt. De var gamla också:
– När jag provade whiskyn tänkte jag direkt: Det är klart, jag har löst uppgiften. Whiskyn var rikt chokladig med lite krydda och en aning sälta. Problemet var avsaknaden av rök. Den var begravd i tjärad sherry.

Faten hade kunnat användas i en specialare som Ardbeg Day men en permanent Ardbeg måste rent definitionsmässigt vara rökig. I en annan del av lagret hittade han istället hårt kolade fat av den typ som använts i Alligator. Men det gick inte heller, folk hade väntat så länge och förväntade sig något nytt och spännande. Sökandet gick vidare. Kanske en kombination av sherry- och bourbonfat? Återigen en riktigt god whisky men alltför lik Uigeadail. Ett annat spår var att använda nykolade fat av jungfruek:
– Nyek ger Ardbeg en örtighet likt aromatiska tallskott med mentoliga övertoner. Men än viktigare är att örtigheten existerar sida vid sida med den vanliga röken, destillerikaraktären maskeras inte.

Dr Bill Lumsden är Master Blender för Ardbeg och Glenmorangie
Brendan McCarron är den tilltänkte efterträdaren som ska ta över när Lumsden går i pension om 10 år.

De klassiska bourbonfaten skruvar nämligen ner röknivåerna några snäpp. Efter 4 år med bourbon byggs söta vanilj- och karamelltoner upp som sedan gör sitt bästa för att dölja rökorerandet hos maltwhiskyn. Nu befinner vi oss 1,5 år in i projektet. Bill Lumsden höll med om att PX-faten var fantastiska men inte användbara på egen hand eftersom röken saknades. Och den nya eken var likaså fantastisk men fortfarande inte Ardbeg, ingen i teamet tyckte att man explicit kunde gå den vägen. Men tillsammans kanske?

Chefen instruerade sin adept att skapa en whisky som var rökigare och sötare än TEN, det skulle vara speciellt. Brendan fokuserade på dessa båda deskriptorer.
– PX gav sötman, nyeken ökade röken. Men det är inte lätt att både skruva upp rök och sötma i en whisky. Går man rökigare blir det råare, ökar sötman minskar röken.

Kopplingen till TEN gav i alla fall styrkan. Aningen starkare med sina 46,6%.
– Ardbeg är aldrig under 46%. Jag menar dessutom att styrkan håller kvar röken, ju starkare whiskyn är desto rökigare blir den. Vi testade att göra An Oa ännu starkare men backade till 46,6 för att man ska kunna jämföra med TEN.

Principen om 46% spikades redan 1997 när destilleriet köptes. Då var Ardbeg en kultwhisky som avgudades av ”hundratalet” insatta aficionados. Det var för dessa nördar man gjorde icke kylfiltrerad elitwhisky och då krävs minst 46% för att hålla integriteten intakt hos produkten.

När slutblandningen var bestämd kom Bill Lumsden med idén om ett ’gathering vat’. Ett stort 30 000-literskar av obehandlad ”inaktiv” ek från Frankrike har ställts in i en av de tomma pagoderna. Däri töms 15% PX-whisky, 10-15% jungruek och resten klassiska bourbonfat som binder ihop allt. Den färdiga blandningen får sitta i minst 3 månader innan buteljering. När man tömmer lämnas alltid litegrann kvar i botten som karaktärsmässigt sammanlänkar de olika batcherna.

An Oa är rent av ruskig, bland det värsta vi fått från legenden. Såklart stinker det torvrök och jod men också tjärat rep och bränd ved, salmiak och kreosot. Att det hela är uthärdligt beror på PX-fatens övermått av sirap och svartnad banan. Munnen är en sensation. Brendan McCarron har åstadkommit en sorts gammelrök man annars bara återfinner i Lagavulins unika 16-åring. Typisk blomkålsrök a la Ardbeg i starten, strax lapsang-te med sirap och jod. Oljigt beck-likt avslut. Lång lågmäld ren eftersmak, söt tjära med metallisk sötma och stigande brandrökbeska, lättar allteftersom och stannar i matmuffins. Mums.

KLICKA på knapparna nedan för att läsa hela artikeln!

An Oa:s gathering vat.
Sida 1 av 5
12...5Nästa

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.