Reviews Loch Lomond har på bara några år letat sig in i svenska whiskyhem. På Systembolagshyllan står förutom NAS-versionen åldersbestämda saker på 17 och 18 år samt den förträffliga 12-åringen kallad Inchmurrin. Och i höstas kom en 15-åring. Som bara finns här, ett beställningsjobb för den svenska marknaden faktiskt (som kanske blir en del av rangen på sikt, hoppet från 12 till 18 år är ju stort). Priset är uttänkt. 459 kr är ett slag rakt i solar plexus på alla konkurrenter som måste lägga på 50-200 kr för att få loss sina flaskor från Skottland. Måltavlan är bjässen Ballantine’s som profilerar sig med singelmalter som Glenburgie och Miltonduff som kryper ännu lägre med 399 kr. Men närmaste motståndare är klassikern Dalwhinnie. De båda säljer ca 1100 liter/månad medan billigare Ballantine’s-gänget omsätter 16-1800 liter månadsvis. Men här tänker vi inte på priset i första hand utan smaken.
Hos Loch Lomond får man mer smak av den simpla anledningen att styrkan är 46% istället för blekare 40/43%. 15-åringen är en enkel rättfram fruktälskande dram med den där Loch Lomond-oljiga tonen från Inchmurrin-destillatet som vi lärt oss tycka om. Det luktar äppelringar uppblandat med Ahlgrens bilar och rostbröd med saltat smör, därbakom en aning Loch Lomond-tvålighet. Lite vatten gör nosen sötare och mer tvåligt Loch Lomond-typisk med äppelmarmelad i fonden – enkel och inbjudande. Vid 46% en fruktkaskad i munnen, samtidigt matoljig med heta vibbar av svartpeppar mot slutet. Lång fruktsalladsorti, lagomt oljig med landning i mörk choklad. Vattnad böljande frisk smak av fruktsallad och dovare rapsolja, efterhand mer choklad-wafers och en skyla torvrök. Lättsam varmfodrad fruktkavalkad i eftersmaken som drar mot äppelkärnhus med oljigt gäckande Loch Lomond-rökighet längst bort. En lagom krävande men ändå lättdrucken 15-åring som ger mersmak.
Vad är det i flaskan? Loch Lomond gör en djungel av olika destillat. Till 15-åringen har blender Michael Henry letat fram tre olika stilar. Ur de vanliga svanhalsade pannorna kommer en orökt variant. Som blandas med två sorters whisky ur lomond-pannan. Som är en kolonnbaserad pot still-panna med perforerade plattor, beroende på var spriten tas ut i höjden kan oljighet/vikt varieras. Det är i den övre skalan man tar ut det karaktärsdanande destillat som kallas Inchmurrin med en styrka på ca 84%. Härifrån kommer den säregna oljiga fruktigheten. Anrättningen kryddas med en liten andel tungt torvrökt lomond-sprit som håller 69% i alkoholstyrka och klipps ut till feints vid låga 55%, detta monster går under namnet Croftengea (50 ppm) och adderar till den mörka fenoliga skalan. På fatsidan handlar det också om tre sorter, mest refill. Två delar refill barrels och sex refill hogsheads, samt två recharred hogsheads (där man ånyo bränt sig in till färskt trä). Allt för att framhäva frukten och bevara den oljiga rökigheten. Ålders-spreaden är 15 till 17 år.
Michael Henry talar själv om en djup fruktkaraktär av persika och päron med lager av vaniljsötma som balanseras perfekt mot torvrök i eftersmaken. Men hur får han till all den där frukten efter hela 15 år på ek – hur interagerar de olika destillaten?
– Jag använder en större andel destillat från de vanliga svanhalsade pannorna. Denna tyngre sprit behöver längre tid i fat för att mogna så eken tar inte över efter 15 år. Och genom att använda rökig sprit från lomond-pannan som klipps ut lågt får jag med fler tyngre röknoter som lyckas överleva alla år i faten vilket ju märks i eftersmaken.
Loch Lomond 15 år 46%
90p Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 23 Finns bara i Sverige, lanserades i september 2018. Kombination av tre destillat: orökt Loch Lomond, orökt Inchmurrin, kraftigt torvrökt Croftengea. Lagrad på 1st fill bourbon, rejuvinated barrels samt refill-fat. SB-nr 514, 459 kr