Nya destillerier Nu sipprar det ut detaljer om Diageos planerade omgörning av Port Ellen Distillery på Islay. Tillståndsprocessen gentemot myndigheterna kräver ju öppenhet och däri ingår förankring av planerna bland medborgarna i trakten. För det första skjuts starten från 2020 till 2021. Arkitekten har ritat klart och det blir en futuristisk version med en inglasat pannhus vid sidan av de bevarade original-pagoderna från 1800-talet och lagerhuset invid havet. Stället slutade göra whisky 1983, redan på 1930-talet revs många av de ursprungliga huskropparna som sedan ersattes av modernare betongformationer på 1960-talet då destilleriet återupplivades.
Mer intressant är att man kommer att installera två separata destilleringslinjer. Självklart repliker av de stora originalpannorna som ska återskapa den new make dagens raritetsutgåvor baseras på.
– Det blir väldigt spännande att följa utvecklingen av standardkoket, menar Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal. Port Ellen-whisky i åldrarna 14 till 16 år saknade finess och djup i jämförelse med till exempel Lagavulin ett stycke bort längs kusten. Det var först efter de 20 åren som destillatet fick den unika kick som skapat ryktet. Jag kan tänka mig att man kommer att tweaka nykoket och få fram en speciell egen Port Ellen-karaktär bortåt 12-årsåldern.
Möjligen är Diageo medveten om karaktärsbristerna efter att ha talat med gamla blenders som var i farten för 20 år sedan. Det andra paret pannor är betydligt mindre i storleken.
– Det här är varje whiskymakare stora dröm, säger projektledare Georgie Crawford, manager för Lagavulin. Att få återskapa originalet kommer att bli en underbar process. Men ännu mer spännande är faktiskt småpannorna där vi ska göra alternativa karaktärer och experimentera med nya stilar.
Pannhuset blir också toppmodernt och rymligt med stor ljusinstrålning. Byggnaderna inramar en borggård där de gamla ugnarna och lagerhusen flankerar.
– Byggnaderna reflekterar tradition och innovation, konstaterar Georgie Crawford. Det gamla Port Ellen möter framtidens version. Husen här omkring har ju förändrats många gånger genom tiderna så detta skifte är inget konstigt.
Alltsammans beräknas kosta £35m men då räcker också pengarna till att snygga upp Brora på fastlandet som har kvar sin utrustning. Islay har idag nio destillerier; från Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig på sydkusten till Bowmore, Bruichladdich, Kilchoman västerut samt i norr Bunnahabhain, Caol Ila och nyöppnade Ardnahoe. Med återställda Port Ellen och The Whisky Exchanges planerade mini-destilleri strax utanför byn får Islay 11 fabriker.