• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Experimentella Glasgow Distillery växer

av Redaktionen
30 sep


 Whiskymakande    När Glasgow Distillery började koka whisky på vårkanten 2015 var det stadens första maltwhiskypanna med city-läge på mycket länge. Kvar sedan storhetstiden ett sekel dessförinnan vara bara grainfabriken Strathclyde. Och utanför bortåt kusten stod förstås Auchentoshan.

När man 2012 annonserade sitt projekt hade det gått 37 år sedan Kinclaith verksamt i Strathclydes inre stängde 1975. Premiären begicks med en limiterad 3-åring 2018 och i april 2019 kom den första core-produkten utgiven i firmans 1770-range. 1770 var nämligen året då stadens första destilleri på Dundashill hade premiär. The Glasgow Distillery Co (som dagens firma också heter) tar över driften av Dundashill år 1825. Den nya standardwhiskyn har fått en slutputs i nyeksfat och kommer vid 46%. Grundaren Liam Hughes beskriver smakerna så här:

– Päron, toffee, vanilj och marsipan i förstone med bakgrundstoner av ananas, peppar och lakrits.
En halvlitersflaska kostar £49. Inom 12 månader kommer ytterligare två 1770-utgåvor, en rökig och en trippeldestillerad. Rökaren tas ur sherryfat med nyeksfinish. Trippelkoket slipper slutlagring och tas bara från bourbonfat. Alltså en rätt häftig och intressant mix av stilar som visar på destilleriets experimentella temperament.

Pannorna är små. Wash-pannan laddas med 2400 liter och spritpannan tar 1400 liter. Vörten är klarnad för att bli av med aldehyderna och frammana estrar. Ur pannan rinner därmed en lätt fruktig sprit som företrädesvis läggs på ex-bourbonfat. Ut kommer vad som kan betecknas som en typisk Speyside-whisky, ägarna själva säger hellre: ”metropolitan style”. Utöver vanlig ek läggs whisky på port- och sauternes-fat.

I dagarna annonserades att kapaciteten fördubblats med ytterligare två glimmande kopparpannor. Paret heter Margaret och Frances efter konstnärssystrarna MacDonald som levde i staden i slutet av 1800-talet och blev kända för sina industri-inspirerade metallskulpturer.

– Kvinnorna bemästrade manuellt smutsiga material i en tid då kvinnor saknade rösträtt och förväntades vara hemmafruar. Dessa vackra pannor av metall är något de kunde ha känt igen sig i.
Att destillatörer ger sina pjäser kvinnonamn är en utbredd tradition inom whiskyindustrin internationellt. Destilleriets ursprungliga pannor heter Tara och Mhairi, uppkallade efter släktingar till grundarfamiljen.

De fem jäskaren på 5600 liter har dessutom fått sällskap av en bjässe på 12 000 liter. Årligen kan man nu göra 440 000 liter vilket motsvarar ungefär 1 miljon buteljer. Men då behövs fler jäskar vilket man ska installera när volymerna undan för undan ökar.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.