Glen Grant-QUIZ!
Whisky-QUIZ Major Grant’s Reserve heter den numera. Den 5-åriga storsäljaren från Speyside-legenden. Majoren var mannen som gjorde whiskyn stor i slutet av 1800-talet. En stor personlighet som anlade en botanisk trädgård i ravinen bakom destilleriet. Han reste till Afrika för att jaga storvilt, och kom hem med en afrikansk pojke man hittat vid vägkanten, döpt till Biawa (by-the-way). Att den lilla dalgången, Glen Grant, tar namn efter familjen, understryker Grantarnas megalomaniska drag (inget annat skotskt destilleri bär grundarens namn). Som singelmalt slog Glen Grant igenom i Italien på 1960-talet och är fortfarande en av världens största maltwhiskies.
Som vanligt varvade vi lätta frågor med svårare. När man pratar Glen Grant kommer samtalet oundvikligen in på Major Grant som 1872 tog över destilleriet efter sin far John och farbror James. Vad hette han själv i förnamn? James är det rätta svaret. Likt många skotska klaner återbrukas två namn inom släkten, här John eller James. Fråga nummer två handlade om ägarförhållandena. Som alla vet är Glen Grant en evig bästsäljare i Sverige men den låg också länge tvåa i världen efter forne världsettan Glenfiddich. Hälften av flaskorna såldes i Italien. 2006 köptes också destilleriet av ett italienskt bolag, vilket?
Rätt svar är Gruppo Campari, som ser till att varenda liten kiosk i hemlandet har en flaska Glen Grant 5 år på hyllan – maltwhiskyn är lika vanlig som blended-märken i handeln. Tredje och sista frågan var enklast (bara att uppsöka närmaste Systembolagsbutik): Vilka två utgåvor står på hyllan? Såklart Sverige-ettan Major’s Reserve. Samt nya stjärnskottet är 12-åringen som fast grepp om sin listning (introducerad ifjol och gillad av oss här på redaktionen).
Svaren rasade in, de flesta hade full pott. Det var berättelserna som avgjorde vilka tre som vann. Vi efterfrågade nämligen personliga minnesvärda möten med maltwhiskyn? Robin Johansson utanför Kristinehamn i Värmland berättade:
– Mitt första möte med Glen Grant var via min chef när jag jobbade som resemöntor. Han introducerade mig till The Major’s Reserve och det har verkligen varit ”min reserve” sedan dess.
Hälsingen Rolf Barreby i Färila är inne på samma spår:
– Glen Grant var den whisky jag provade på uppmaning av en god vän och majoren gjorde mig till en evig vän av Scotch!
Stefan Haglind i Växjö-trakten började som alla andra med storsäljaren men höjer ribban i sin berättelse med en riktig raritet:
– Fick prova en Glen Grant av Magnus Fagerström för något år sedan, destillerad 1952. Den var magiskt god.
Alla tre belönas med varsin sexpack Glencairn-kupor signerade Glen Grant och ovanstående magnifika fickplunta i svart läder. Grattis!