Maltwhisky-VM Handen på hjärtat, sherryfatslagrad whisky är mycket gott. Kasta in en sherrydräpare i ett gäng tanigt nakna whiskies från vanliga ekfat så kommer en majoritet av provsmakarna att peka ut starkvinaren som den godaste. Men hur är det att testa sex sötmastiga vinfatspavor i rad? Jotack, förförande gott, om än begynnande ”kläggigt” en bit in i provningen, tyckte smålänningarna i Örkelljunga som grep sig an uppgiften med stor iver och entusiasm.

Utgångspunkt för Maltwhisky-VM:s andra SHERRIED-provning var Campbeltown, en gång i tiden centrum för whisky-Skottland. Idag återstår några enstaka destillerier. Springbank är kändast men Glen Scotia börjar göra sig ett namn. En kvalitetsmalt med ett helt eget uttryck, rätt storvulen som traditionen på Kintyre-halvön bjuder, med en lagom rökfärgad skugga. Efter att i långa perioder legat i halvdvala går pannorna de senaste åren för fullt, återupplivade av ägaren Loch Lomond. Att lägga whiskyn på sherryfat ger destillatet en extra twist.
Konkurrensen var svår. Speyside ställde upp med Balvenie, riktigt duktig på sherry-tappningar och genom åren finalist i sherryklassen. Från Northern Highlands kom ’wood finish’-experten Glenmorangie med ännu ett vinfatsexperiment. Lilleputten Edradour var länge Skottlands minsta destilleri (innan alla nyetableringar kom igång) och kommer bäst till sin rätt i spansk starkvinsek. Utomstående utmanare var irländaren Jack Ryan som lånar sin sprit från Cooley och varvar sherry- och bourbon-ek i ordlekstappningen ”Bourdega” som anspelar på de spanska bodegor som förfärdigar starkvinet. Joker i leken var taiwanesiska Kavalan. Ännu en bländande asiat som kokar en ren snabbmognande sprit som i portvinsfat kreerar ovanliga men goda smaker.

Ett på förhand mycket starkt startfält med oviss utgång. Provningsledare Henrik Aflodal förvarnade juryn om att rösterna skulle spridas på alla sex deltagare. Och rejset blev det jämnaste hittills i VM-cirkusen, alla whiskies hittade sina fans. De fyra som åkte ut skördade 5-10 guldröster vardera, och motsvarande mängd silverpengar. Poängsammanräkningen fördelade sig jämnt under kvalstrecket. Men segerduon stack iväg. Glen Scotia och Balvenie var överlägsna. Det var svårt att välja en favorit, konstaterar VM-general Aflodal:
– Kvaliteten var genomgående hög på alla whiskies. Bästa aromen utan konkurrens hade Kavalan med skimrande söta gammelestrar. Smaken satt som ensmäck på alla sex malterna, som så ofta är fallet med välgjord vinfatslagrad whisky. Det som fällde avgörandet till Glen Scotias fördel var en vattendroppe i glaset som städade ut whiskyns oroande element och serverade en saftig saliverande sherry-mun, sötgod med tobaksblad på djupet och chili-irritation mot slutet in i en cigarrsävlig finish. Lite vatten i glaset fick fart på Balvenie också. Långsam citrusmastig mun med körsbörslikör och torrare fenolanstruket avslut, mycket spännande.
Henrik Aflodal var också imponerad av startwhiskyn Caledonia från Edradour. En tappning som går på knivsegg.
– Faran är att det parfymdiktade destillatet slår igenom, ibland används också halvdana sherry butts. Här simmade munnen runt i en oloroso-damm som lyftes av fenoler och syrlig ek plus chokladpraliner mot slutet som gav ett tobaksfärgat nästan rökigt avslut med härlig ekmynta.
Men tyvärr drabbades Perthshire-whiskyn av ofördelaktig lottning, det är aldrig lätt att bryta isen i en blindprovning. I expertens protokoll rankade alla utom irländaren Jack Ryan högt som hade en spetsig vodkahård arom men enbärslustig och bra smak. Lasanta från Glenmorangie var lite för vek för att imponera i en blindprovning men smaken satt där som den brukar, menar Aflodal:
–Saftigt läskande sherry-mun med apelsinsaft i mitten och torrare tobakstoner mot slutet. I eftersmaken torkad frukt och en lågintensiv söt-värme. Inga problem alls att bjuda en sherrywhisky-fantast på vilken som helst av dessa malter!
SHERRIED style | Örkelljunga 13 april
1. Glen Scotia Double Cask 46% = 70+6 poäng
2. Balvenie 15 år Single Barrel 47,8% sherry = 60
——————————————————
3. Kavalan Concertmaster 40% port cask finish = 40+2
4. Jack Ryan Bourdega 15 år 46% = 37
5. Edradour Caledonia 12 år 46% = 31
6. Glenmorangie Lasanta 43% = 23
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).