• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Maltwhisky-VM live

Glen Scotia vann Malt-VM:s jämnaste test

av Redaktionen
14 apr


 Maltwhisky-VM    Handen på hjärtat, sherryfatslagrad whisky är mycket gott. Kasta in en sherrydräpare i ett gäng tanigt nakna whiskies från vanliga ekfat så kommer en majoritet av provsmakarna att peka ut starkvinaren som den godaste. Men hur är det att testa sex sötmastiga vinfatspavor i rad? Jotack, förförande gott, om än begynnande ”kläggigt” en bit in i provningen, tyckte smålänningarna i Örkelljunga som grep sig an uppgiften med stor iver och entusiasm.

12 High Street i Campbeltown, en undanskymd bakgata.

Utgångspunkt för Maltwhisky-VM:s andra SHERRIED-provning var Campbeltown, en gång i tiden centrum för whisky-Skottland. Idag återstår några enstaka destillerier. Springbank är kändast men Glen Scotia börjar göra sig ett namn. En kvalitetsmalt med ett helt eget uttryck, rätt storvulen som traditionen på Kintyre-halvön bjuder, med en lagom rökfärgad skugga. Efter att i långa perioder legat i halvdvala går pannorna de senaste åren för fullt, återupplivade av ägaren Loch Lomond. Att lägga whiskyn på sherryfat ger destillatet en extra twist.

Konkurrensen var svår. Speyside ställde upp med Balvenie, riktigt duktig på sherry-tappningar och genom åren finalist i sherryklassen. Från Northern Highlands kom ’wood finish’-experten Glenmorangie med ännu ett vinfatsexperiment. Lilleputten Edradour var länge Skottlands minsta destilleri (innan alla nyetableringar kom igång) och kommer bäst till sin rätt i spansk starkvinsek. Utomstående utmanare var irländaren Jack Ryan som lånar sin sprit från Cooley och varvar sherry- och bourbon-ek i ordlekstappningen ”Bourdega” som anspelar på de spanska bodegor som förfärdigar starkvinet. Joker i leken var taiwanesiska Kavalan. Ännu en bländande asiat som kokar en ren snabbmognande sprit som i portvinsfat kreerar ovanliga men goda smaker.

Världens mest välbesökta destilleri tar emot över 1 miljon (!) besökare varje år.

Ett på förhand mycket starkt startfält med oviss utgång. Provningsledare Henrik Aflodal förvarnade juryn om att rösterna skulle spridas på alla sex deltagare. Och rejset blev det jämnaste hittills i VM-cirkusen, alla whiskies hittade sina fans. De fyra som åkte ut skördade 5-10 guldröster vardera, och motsvarande mängd silverpengar. Poängsammanräkningen fördelade sig jämnt under kvalstrecket. Men segerduon stack iväg. Glen Scotia och Balvenie var överlägsna. Det var svårt att välja en favorit, konstaterar VM-general Aflodal:
– Kvaliteten var genomgående hög på alla whiskies. Bästa aromen utan konkurrens hade Kavalan med skimrande söta gammelestrar. Smaken satt som ensmäck på alla sex malterna, som så ofta är fallet med välgjord vinfatslagrad whisky. Det som fällde avgörandet till Glen Scotias fördel var en vattendroppe i glaset som städade ut whiskyns oroande element och serverade en saftig saliverande sherry-mun, sötgod med tobaksblad på djupet och chili-irritation mot slutet in i en cigarrsävlig finish. Lite vatten i glaset fick fart på Balvenie också. Långsam citrusmastig mun med körsbörslikör och torrare fenolanstruket avslut, mycket spännande.

Henrik Aflodal var också imponerad av startwhiskyn Caledonia från Edradour. En tappning som går på knivsegg.
– Faran är att det parfymdiktade destillatet slår igenom, ibland används också halvdana sherry butts. Här simmade munnen runt i en oloroso-damm som lyftes av fenoler och syrlig ek plus chokladpraliner mot slutet som gav ett tobaksfärgat nästan rökigt avslut med härlig ekmynta.
Men tyvärr drabbades Perthshire-whiskyn av ofördelaktig lottning, det är aldrig lätt att bryta isen i en blindprovning. I expertens protokoll rankade alla utom irländaren Jack Ryan högt som hade en spetsig vodkahård arom men enbärslustig och bra smak. Lasanta från Glenmorangie var lite för vek för att imponera i en blindprovning men smaken satt där som den brukar, menar Aflodal:
–Saftigt läskande sherry-mun med apelsinsaft i mitten och torrare tobakstoner mot slutet. I eftersmaken torkad frukt och en lågintensiv söt-värme. Inga problem alls att bjuda en sherrywhisky-fantast på vilken som helst av dessa malter!

SHERRIED style | Örkelljunga 13 april

1. Glen Scotia Double Cask 46% = 70+6 poäng
2. Balvenie 15 år Single Barrel 47,8% sherry = 60
——————————————————
3. Kavalan Concertmaster 40% port cask finish = 40+2
4. Jack Ryan Bourdega 15 år 46% = 37
5. Edradour Caledonia 12 år 46% = 31
6. Glenmorangie Lasanta 43% = 23

Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.