
Maltwhisky-VM Kvalet i SHERRIED-klassen är nu avklarat. Sista delprovningen i Härnösand hos ärorika TWAANG utvecklade sig till en holmgång mellan dubble världsmästaren Glenfarclas och Balblair där den senare avgick med segern. Juryn var tydlig i sitt utslag, Northern Highlands-malten samlade en tredjedel av röststyrkan. Tvåan utsattes för skarpare attacker. Innan juryordförande Henrik Aflodal redovisade sin dubbla guldröst på 6 poäng ledde Glenfarclas med 1 poäng före Tamdhu och 4 poäng före Glenfiddich. Det hade kunnat bli vilken som helst av de tre.
– Kvällens bästa dram var Glenfarclas trots en nos i uppror som det ibland blir med sherry-whisky. Men smaken fick mig att kapitulera, en översinnlighet som ingen av de andra var i närheten av. Rik söt sherry i starten som tog på motspänstig syra och expanderande med salta pinnar! Med vatten livligt starkvinig med dämpande brödkrydda och aromatiskt lyft i frisk kryddvarm avslutning. En annan nivå helt enkelt.
Fast Balblair höll ihop spelet bättre, konstaterar Aflodal.
– Nosen var lite trög med träämnen som sinkade sherry-frukten. Smaken var mer lättsam, äppellag och citrus jobbade sig fram emot torkad frukt. Det som fångade in höga kusten-borna var den klassiska oloroso-svansen tror jag. Och att smaken fortsatte att utvecklas med en droppe vatten i glaset.
Kampen var bevisligen hård. Titelwhiskyn Glenfiddich var snyggt paketerad med lagom mycket sherry i nosen och smaskig fruktmun men sedan tappade den trycket:
– Eken lägger hämsko på frukten, kroppen förminskas och efterspelet kortas. Det är gott men lite tamt. Även Tamdhu saknar det där steget en bra whisky ska ha. 10-åringen hade sockrig nos och en enkel lite passiv smakpalett.
Mer imponerad var Aflodal av Aberlours pigga glada sherry-nos med tuggummi och motsträviga mineraler.
– Som alltid en vänlig varelse med rund god smak av fruktsallad. Fräsch och vaken utan ek-lator.
Fast kvällen stora överraskning för experten var Tamnavulin. Etablerad 1966 i självaste Glenlivet-dalen och sovande på senare tid men sedan några år tillbaka igång igen. Sällan utgiven som singelmalt. Nuvarande utgåva saknar ålder men besväras inte alls av ungdomstoner.
– Saftig maltig nos med lite chokladstråk. Fin lätt mun, smak av sötlakrits och torkad frukt. Lång maltig refräng med en aning päronkräm och lätta fenoler. Inget märkvärdigt, en exemplarisk huswhisky. Absolut värd ett bättre öde än sjätteplatsen.
Tyvärr har den svenske importören valt att avstå från destilleriet men kanske kan malten få en ny chans i framtiden. Och den som är nyfiken på Balblair får bege sig till närmaste flygplats eftersom 2004 års sherryutgåva buteljerad 2017 bara finns på Travel Retail.
Nu är semifinal-fältet klart. Du som älskar sherry-whisky ska anmäla dig till årets starkvinsfest i Enköping 9 november. Men gör det nu, platserna är begränsade.
The Whisky Admirers of Angermannia (TWAANG) är en av landets äldsta whiskyklubbar i konkurrens med WAS i Stockholm och Beathas Vänner i Linköping. Trätan är evig, alla tre gör med emfas anspråk på titeln. Whisky Academy och Scandinavia trodde sig ha avgjort frågan när man uppdagade ett protokoll från sitt första möte söndagen 12 september 1992. Då hade Beatha redan deklarerat att de höll sin första provning torsdag 16 september påföljande vecka. Men nu berättar ordförande Lennart Helsing att sörlänningarna var för sent ute:
– Vi var igång redan 1990, den första tiden satt vi och diskuterade stadgar på stans enda whiskykrog och den första riktiga provningen avhandlade låglandswhiskyn Auchentoshan. Jag vann en flaska på quizen och var sedan fast för gott.
Krögaren från Grekland var före sin tid, redan 1989 tog han in samtliga 51 whiskies på Systembolaget. PÅ TWAANGs hemsida står 1993 som startår, det var då man började bli mer utåtriktade och hålla större provningar med inbjudna gäster. Än i dag går gränsen vid 60 medlemmar med en flera år lång kölista för inträde. Klubben är i det närmaste okänd för allmänheten i Härnösand men desto mer omtalad i svensk whiskyföreningshistoria. Hur som helst sätter den senaste informationen punkt för diskussionen. TWAANG är Sveriges äldsta whiskyklubb ’still going strong’.
SHERRIED style | Härnösand 29 augusti
1. Balblair 2004 46% sherried = 68+2 poäng
2. Glenfarclas 15 YO 46% = 33+6
—————————————
3. Tamdhu 10 YO 40% = 32
4. Glenfiddich 15 YO 40% = 29
5. Aberlour 16 YO Double Cask 40% = 19
6. Tamnavulin Double Cask 40% = 7
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).