
Barliv Familjedestilleriet Glenfarclas ger sig in i barsvängen (jo, du läser rätt). Singelmalten som uppfattas som en av de mest traditionella i hela Skottland vill vidga sitt varumärke. Whiskyn som alltid mixar bourbonfat och sherryfat kan mycket väl hällas ner i drinkar, anser man nu. Så med start i år arrangerades en lokal cocktail-tävling där Kevin Carr från Urban Bar & Brasserie i Glasgow vann. Uppgiften var enkel: Skapa en kreativ drink med cask strength-versionen 105 proof á 60% som bas. Enda kravet var att den skulle gå att servera vid vårens Cheltenham Gold Cup (hästkapplöpningstävling med jockeys).
Uttagningstävlingar i Glasgow, Edinburgh och Aberdeen resulterade i en final med sex bartenders. Vinnaren Carr inspirerades av destilleriets omgivningar när han skapade sin Green Grass Fizz. Gäliska destillerinamnet betyder just ”dalen med det gröna gräset”. Och så här gör man: Moddla sockerärtor och blanda med agave-suryp, citronjos samt 4 cl Glenfarclas 105. Fyll upp med kolsyrat kokos-vatten för att ge drinken en ”tropisk somrig ton”, som Kevin Carr uttrycker det:
– Ärtorna ger en lätt vetegal not som triggar den torkade frukten hos whiskyn.
Juryn hölls inom ”familjen”. Ingen mindre än John Grant presiderade (styrelseordförande och ägare till destilleriet) ihop med destillerichef Callum Fraser. Peter Donnely och Louise Gallagher från märkets UK-distributör Pol Roger var med samt Andy Galloway från Bramble Bar Group.
– För mig har den här upplevelsen varit extraordinär, säger John Grant. Jag är ingen cocktail-person, jag är whisky-destillatör. Under en lång tid har det varit tabu att använda whisky i cocktails så det här har verkligen öppnat mina ögon. Alla finalister har gjort ett bra jobb, somligt var fruktigt, annat kryddigt, men Green Grass Fizz var allra bäst.
Förstapriset är en 3-dagarsvistelse på destilleriet och Carrs recept kommer att vara 105:ans signatur-drink under två år. Nästa år ska tävlingen bli nationell med uttagning över hela UK.