Nya släpp Glenfiddichs maltmästare Brian Kinsman söker ständigt utmaningar och nu lanserar Glenfiddich en ny serie med innovativa fatlagringar.
IPA Experiment är resultatet av ett samarbete mellan maltmästaren Brian Kinsman och Speyside Craft Brewerys bryggare Seb Jones. Både Kinsman och Jones kommer från en bakgrund som kemister och redan vid första mötet började de diskutera hur de kunde utveckla nya smaker. Paret tog fram tre typer av IPA och lät fylla nio bourbonfat som tidigare innehållit Glenfiddich. När ölet mättat eken tömdes faten och fylldes med whisky. Resultatet blev Glenfiddich IPA Experiment – en lättare whisky som slutlagrats tre månader på IPA-fat med smakinslag av citrus, vanilj och humle.
För att framställa Glenfiddich Project XX bjöd Brian Kinsman in 20 whiskyexperter från 16 olika länder till destilleriet. Väl där fick experterna i uppgift att leta bland 3000 fat för att hitta sin favoritwhisky. De 20 faten som valdes ut, bland annat Bourbon-, Sherry- och Portfat, blandades samman i en mindre vatting-tank och buteljerades under namnet Project XX.
– I vanliga fall är det endast en Master Blenders smakpreferenser som avgör vilka fat som ska användas. Här har vi utmanat oss själva och istället låtit 20 individer samverka, för att skapa en innovativ och oförutsägbar whisky, förklarar Brian Kinsman.
Båda sorterna lanserades på Systembolaget i mars:
• Glenfiddich IPA Experiment 43% | SB-nr 40011, 649 kr (21 butiker)
• Glenfiddich Project XX 47% | SB-nr 40090, 699 kr