Nya släpp Glengoyne säljer en kvartett sherry-tappningar på Travel retail. Cuartillo kallas landsbygden i Jerez, där världens sherry tillverkas. Flaskan med samma namn hämtar sin NAS-whisky från 1st fill oloroso-fat av amerikansk ek och ges ut vid 40%. Smaker som ”toffee, aprikos och lite kanel” utlovas. Terroir i sherrysvängen kallas pagos. Och Balbaína är (liksom Cuartillo) en plats i Jerez. NAS-utgåvan kommer vid 43%, tas ur 1st fill oloroso sherry-fat av europeisk ek och smakar ”karamell, torkade äpplen och kryddnejlika.”
Den enda flaskan i gänget med ålder på etiketten tar i ordentligt med 28 år. Här mixar man 1st fill oloroso-fat från både amerikansk och europeisk ek. Styrkan är 46,8% och whiskyn beskrivs som ”komplex och djupgående med rik frukt och elegant krydda.”
Fjärde medlem med tillnamnet PX tas såklart ur söta Pedro Ximenéz-fat (mix av europeisk och amerikansk ek). Med sina 46% smakar det ”färsk ek, krydda och lite karamelliserat socker.”
– Faten står för 100% av färgen och 80% av smakerna, säger Andy Lane, ansvarig för travel retail hos Ian Macleod. Så fördelarna med långsam mognad i fin sherry-ek är nu tillgänglig för alla att smaka på.
De billigare utgåvorna Cuartillo och Balbaína kommer i literflaskor och de finare versionerna buteljeras i 70 cl-pavor.