Hälsa Denna vecka är Glenmorangie tillsammans med Scottish Natural Heritage värd för konferensen Native Oyster Restoration Alliance som hålls i Edinburgh. Ett möte där marinforskare, miljövårdare och ostronproducenter från hela Europa samlas med målet att få ostron att återvända till europeiska vatten, däribland de svenska.
Native Oyster Restoration Alliance (NORA) etablerades för exakt två år sedan, i syfte att utveckla en restaureringsplan för inhemska ostronrev tillsammans med minst 15 Europeiska länder. Planen är att skapa en möjlighet för miljoner ostron (Ostrea edulis) att återvända till haven runt Sverige, Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder där arten utrotats som följd av överfiske.
Glenmorangie har dedikerat sig att skydda och förbättra den vackra omgivningen i Northern Highlands där företaget har sitt destilleri. Firman har tillsammans med sina samarbetspartners Heriot-Watt University och Marine Conservation Society redan påbörjat återställningen av ostronreven i lokala Dornoch Firth genom projektet DEEP. Tack vare projektet och utveckling av hållbar tillförsel av inhemska ostron i Skottland, är man nu redo att fortsätta med andra planerade restaureringsprojekt i Europa.
Sedan 2014, har DEEPs noggranna, forskningsinriktade tillvägagångssätt fått 20 000 ostron att återvända till Dornoch Firth. Nu är målet att etablera ett självunderhållande rev med fyra miljoner ostron till år 2025. Ett etablerat rev skulle förbättra vattenkvaliteten och biologisk mångfald genom att återta revliknande strukturer på havsbotten och rena biprodukterna av destillationen – revolutionerande arbete som visar att det är möjligt att få ostron att återvända till områden där de en gång varit utrotade.
– Vi är otroligt stolta över att vara en del av DEEPs banbrytande hållbarhetsarbete tillsammans med våra partners. Det handlar inte bara om att skydda miljön, utan även förbättra destilleriets miljö för framtida generationer, säger Tom Moradpour, ordförande och VD för Glenmorangie.