• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Väldans god jämtländsk rye whiskey

av Henrik Aflodal
9 maj

 Reviews    Ströms Vattudal kallas bygden kring Strömsund i Jämtland. Här bor bröderna Rislund som 2015 bestämde sig för att diversifiera från snickeri till whiskydestillering. Makningen sker under radarn. Stefan och Lars ligger lågt för att när tiden är mogen slå världen med häpnad med sin maltwhisky. Nu släpper man lite på hemlighetsmakeriet med en rye-whisky. Inte den första svenska. I december kom ju Hven med sin rye. Och med jämtarnas tillskott är detta början på en ny kategori (andra svenska destillerier ligger i startgroparna).

Europeisk rye brukar ofta missa doften, i grannlandet Finland luktar det ibland direkt illa, så jag har lågt ställda förväntningar på doften. Vattudalen överraskar med doft av fruktkola och skumgodis med en blommig mitt av violpastill. På djupet rund rågsötma men i kanten behövlig rågkrydda. Egenartad och behaglig. Smaken är väldigt fudge-fet och sötsimmig med fruktkaramell, mot slutet fragrant stegring i örtig/rågig stil som bäddas in i vanilj. Avslutningen är tjockt vaniljsöt med torrare stimmig rågkrydda under.

Etiketten är såklart Amerika-inspirerad men innehållet är det inte. Visst finns sötman men inte syran. Vattudalen är väldans god och välvillig. Trots de få åren i fat framstår den inte som omogen. Men lite vatten frilägger ungdomstonerna. Doften blir kladdigare. Mjuk råglimpaodör dränkt i vaniljsås (-glass). Smaken blir fet-rund med fruktkaramell och skarpare rågkrydda mot slutet plus dämpande papplåda. Eftersmaken är mer intressant dock, med ekfenoler och mer rågbeska ovanpå vaniljbasen. Undvik vatten och du får en trevlig svensk-rye!

Destilleriet i Äspnäs, egenhändigt byggt av bröderna Rislund.

Receptet är en blandning av 70% mältad råg från Viking Malt (Halmstad) och 30% mältat Maris Otter-korn från Crisp Maltings (England). 45 kilo säd åt gången dumpas i mäskkaret, berättar whiskymakare Lars Rislund:
– Eftersom rågen saknar skal blir maltbädden mer kompakt än vid användandet av enbart kornmalt, så avrinningen tar längre tid. Sockerhalten i mäsken blir också aningen högre tack vare rågen.

Jäsning sker med en ale-jäst, en jäststam som bildar ett kompakt bottensediment, fortsätter Lars:
– Mäsken blir klarare men utjäsningen tar längre tid jämfört med en vanlig whiskyjäst.
Efter fyra dagar pumpas ölet över till kopparpannan. Low wines-destilleringen landar destillatet kring 25%. Andra koket sker i samma panna. Klippet sker i farten, Lars provsmakar efter 20-25 minuter och bestämmer när det är dags att börja samla upp ”hjärtat”. Svansen klipps bort vid 68-69%.

Det aktuella koket skedde våren 2016. Destillatet landade på styrkan 73-74%, späddes ner till 63% och tappades på två 200-liters kolade ekfat från Kelvin Cooperage i Louisville, KY. Slatten tömdes på ett mindre 50-litersfat. 400 flaskor (hälften) släpps idag på Systembolaget (30 behåller man själva).
– Det andra 200-litersfatet gömmer vi i en lada uppe i skogen, för att glömmas bort och eventuellt återfinnas av framtida arkeologer, säger Lars med ett leende.
Just så här småskaligt är det. Vattudalen är ett miniatyrdestilleri (i likhet med Smögen i Hunnebostrand). Ställen som får whiskyhjärtat att värmas. Heja bröderna Rislund!

Vattudalen Rye Whiskey 46%

 88p   Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 22  3-årig rye-whisky gjord på maltmäsk av 70% råg och 30% korn. Lagrad på 1st fill bourbon barrel samt 50-litersfat. Webblansering av 400 flaskor på Systembolaget 9-12 maj.  SB 40559 (50 cl), 648 kr

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.