Reviews Ströms Vattudal kallas bygden kring Strömsund i Jämtland. Här bor bröderna Rislund som 2015 bestämde sig för att diversifiera från snickeri till whiskydestillering. Makningen sker under radarn. Stefan och Lars ligger lågt för att när tiden är mogen slå världen med häpnad med sin maltwhisky. Nu släpper man lite på hemlighetsmakeriet med en rye-whisky. Inte den första svenska. I december kom ju Hven med sin rye. Och med jämtarnas tillskott är detta början på en ny kategori (andra svenska destillerier ligger i startgroparna).
Europeisk rye brukar ofta missa doften, i grannlandet Finland luktar det ibland direkt illa, så jag har lågt ställda förväntningar på doften. Vattudalen överraskar med doft av fruktkola och skumgodis med en blommig mitt av violpastill. På djupet rund rågsötma men i kanten behövlig rågkrydda. Egenartad och behaglig. Smaken är väldigt fudge-fet och sötsimmig med fruktkaramell, mot slutet fragrant stegring i örtig/rågig stil som bäddas in i vanilj. Avslutningen är tjockt vaniljsöt med torrare stimmig rågkrydda under.
Etiketten är såklart Amerika-inspirerad men innehållet är det inte. Visst finns sötman men inte syran. Vattudalen är väldans god och välvillig. Trots de få åren i fat framstår den inte som omogen. Men lite vatten frilägger ungdomstonerna. Doften blir kladdigare. Mjuk råglimpaodör dränkt i vaniljsås (-glass). Smaken blir fet-rund med fruktkaramell och skarpare rågkrydda mot slutet plus dämpande papplåda. Eftersmaken är mer intressant dock, med ekfenoler och mer rågbeska ovanpå vaniljbasen. Undvik vatten och du får en trevlig svensk-rye!

Receptet är en blandning av 70% mältad råg från Viking Malt (Halmstad) och 30% mältat Maris Otter-korn från Crisp Maltings (England). 45 kilo säd åt gången dumpas i mäskkaret, berättar whiskymakare Lars Rislund:
– Eftersom rågen saknar skal blir maltbädden mer kompakt än vid användandet av enbart kornmalt, så avrinningen tar längre tid. Sockerhalten i mäsken blir också aningen högre tack vare rågen.
Jäsning sker med en ale-jäst, en jäststam som bildar ett kompakt bottensediment, fortsätter Lars:
– Mäsken blir klarare men utjäsningen tar längre tid jämfört med en vanlig whiskyjäst.
Efter fyra dagar pumpas ölet över till kopparpannan. Low wines-destilleringen landar destillatet kring 25%. Andra koket sker i samma panna. Klippet sker i farten, Lars provsmakar efter 20-25 minuter och bestämmer när det är dags att börja samla upp ”hjärtat”. Svansen klipps bort vid 68-69%.
Det aktuella koket skedde våren 2016. Destillatet landade på styrkan 73-74%, späddes ner till 63% och tappades på två 200-liters kolade ekfat från Kelvin Cooperage i Louisville, KY. Slatten tömdes på ett mindre 50-litersfat. 400 flaskor (hälften) släpps idag på Systembolaget (30 behåller man själva).
– Det andra 200-litersfatet gömmer vi i en lada uppe i skogen, för att glömmas bort och eventuellt återfinnas av framtida arkeologer, säger Lars med ett leende.
Just så här småskaligt är det. Vattudalen är ett miniatyrdestilleri (i likhet med Smögen i Hunnebostrand). Ställen som får whiskyhjärtat att värmas. Heja bröderna Rislund!