• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Äldst & Dyrast & Bäst

Godsaker från Cadenhead, Cooper’s Choice & Signatory

av Henrik Aflodal
17 aug

 Blindtestet    Symposion landar en samling fina dyrgripar. Malmö-huset som gjort sig känt för att förse landets finsmakare med spetsdestillat i flera årtionden. Vi börjar med några ålderstigna utgåvor från William Cadenhead med säte i Campbeltown. Bäst är den på pappret godaste spriten Glenburgie. Ballantine’s Master Blender Sandy Hyslop talar sig varm för Glenburgies underbara marmeladfrukt som återfinns i blendens kärna. Det är i smaken hos denna 25-åring destillatets exotiska frukt bärs fram, kokosfet ek försöker stjälpa, men med vatten eken istället hjälpa. Virren blir godare och sötare, krämig kokosek understödjer och serverar syrliga kumquats i eftersmaken som är lång och komplex. Glenburgie är obekant för de flesta men destilleriet självt har nyligen släppt sin första malt, en 15-åring som också håller hög klass.

Ännu mer okänd är Glenallachie som har fått ny management och ägare i form av Billy Walker, som nyligen lämnat Benriach/Glendronach. Whiskykoket på Glenallachie är inte rättframt, spriten blir vildvuxen i fat, något Walker är den förste att medge. Men däri ligger utmaningen att få kontroll över ställets ’cask management’. Spriten rymmer minst sagt potential. Den här 25-åringen från refill-ek är en underlig sak. Smakar nämligen gorgonzola, ostkantsarom är aldrig en hit. Räddas av estrarna. Blir för skarp vattnad, drick vid fatstyrka. Kul men skumt.

Från Glenrothes får vi alltid sherryfat så en variant ur begagnad ek är ju intressant. Tyvärr händer inte mycket. En bagatell som inte gör något väsen av sig. Destillatets malt/sädestoner går relativt opåverkade igenom lagringsprocessen. Tappningen lyfter vattnad och mynnar i friskare ekmentol.

Cooper’s Choice är en mindre spelare bland skotska independent men faten är fina. Här testas idel ödestillerier. Lågrökta favoriter som Bunnahabhain och Highland Park klarar sig bra och bjuder på annorlunda karaktärer. 27-åriga Bunnahabhain levererar fantastisk smak trots överår. Simmig tropiskt sötstinn med bitande citrus och mandelsyrup mot slutet plus inslag av bildäck. Klingar av på sötsimmig citruslikör och tallbarr. Lite vatten framkallar sugande gammelestrar, dock tunnas eftersmaken ut. Aromen är typiskt outvecklad, vilket ofta är fallet när man långlagrar på återanvänd ek.

Independent Highland Park kan gå hur som helst. Den här utgåvan är lite udda men funkar fint, tillagad i husstilen med sherryfat. Kul doft av oljetråg och russinkaka. Förväntat sherry-fruktig mun med några rökstänk i refrängen. Smaken breddas och berikas med vatten, estrar i kubik och sent lakritsek. I eftersmaken elradiator och värme.

På rökfronten väljer jag tveklöst Laphroaig som etta, en ”laffa” aldrig vara fel. Cooper’s Choice version är betydligt tuffare jämfört med vad destilleriet själva bjuder på. Att man vågar gå med ett sherryfat adderar till spänningen. Lukten är dock timid, torvrök med gummiaccent, vilket nog är fatets fel, sherry dämpar. Hårdingen kliver fram i munnen som drämmer till med medicinal jod direkt, därpå torvrök och diesel innan söt syrup mildrar och allt rinner ut i sanden. Laffan gör ju per definition så, ger upp matchen i eftersmaken så man ska ta en sipp till för att få tillbaka röksmackandet. Vatten river bort det söta skynket och verkstadsgolv går ut över bakad blomkålston a la Ardbeg innan sötstinn diesel gungar bort i fjärran med torrare jod. Allvarlig men väldigt söt i stilen. Inte alls komplex men levererar Islay-feeling ihop med tyngre oljigare fastlandsrök.

Av Bowmore förväntar man sig numera stordåd. Förr var tappningarna utanför huset ofta bättre. Originalutgåvorna tappade ibland bort sin rök. Här sker just det, boven i dramat är förmodligen det fräscha fatet som dränerar röken och ökar sötman. Pavan luktar gräddkola med nedgrävd sötrök. Söta toner begraver röken i munnen som slipper ut i avklingningen som dock är besk i stilen. Vattnad bara blaskig. Blek stackare.
Bruichladdichs rökversion Port Charlotte har talang i sig. De egna PC-tappningarna är dyra så det lönar sig att leta bland IB-utgivarna. Den här har en kul päronnos som dock kväser röken. Sedan blir det inte mycket mer. Munnens fruktsyrup är menlöst, eken dämpar, och vart tog röken vägen? Sockerpiller som är gott men opassande med tanke på destillatets myckna rök, man vill ha mer power…

Signatory som äger lilla destilleriet Edradour är egentligen en IB som länge ”tillhörde” Symposion här i Sverige. Numera är det Galatea som sköter affärerna. Man har genom åren blandat högt och lågt kvalitetsmässigt. De här tappningarna levererar. Svavelosande destillatet Craigellachie är kantigt och svårjobbat (precis som Glenallachie). Den här högoktaniga sherry-varianten från Signatory rymmer tonvis med karaktär. Sulfurspriten krockar med sherryn vid 58,4% men blir ”rökigare” och mer balanserad nedvattnad samtidigt som den stormar oförminskat. Aromen balanseras likaså av vattnet, selleri/terpentin-störningen rensas bort. Möjligen för tuff?

Testets vinnare på knockout med 93 poäng är också den äldsta whiskyn. Utgåvan är ovanlig på flera sätt, Balmenach är nämligen sällan smakad på. Diageo gav ut en sherrybomb på sin tid. Nuvarande ägare inver House har vällagrad sprit i lager men vill inte sälja den som singelmalt. Konspirationsteorierna haglar, får man inte till spriten? Eller orkar man inte driva upp ännu ett varumärke? Destillatet har gott rykte bland blenders i alla fall så det borde duga. Den här gamlingen är strålande. Kokad på 1980-talet har den bidat sin tid i ett slitet hogshead-fat i hela 28 år. Ut kommer en komplex mångfacetterad varelse som byter läge hela tiden vilket tyder på intelligens. Fräsch pigg nos, man anar inte åldern. Doftar gröna druvor med björksav och potatisskal. Tungt sötmäktig smak, savande saftig äppeldricka med grönare carambole och söt småcitrus. Ekmärkt eftersmak (såklart). Ovattnad mintekig, med vatten framträder rökstråk samtidigt som syrlig frukt river välbehövliga hål i sötman.

Avslutningsvis en duell mellan två tappningar från Longmorn Distillery. Longmorn har så mycket kraft i sig så den klarar vad som helst. Här sänkt i drypande sherry. Signatorys 17-åring luktar underbart av gammal oloroso. Plain lite motsträvig sherry-mun där krydda lyfter mot slutet. Desto personligare eftersmak där sherry byts mot gammelestrar med fenolkänningar. Den djupa färgen låter påskina stor oloroso-dominans men eken och destillatet hanterar sherryn bra. Gordon & MacPhails 13-åring är också sherrydränkt, och precis lika söt. Ett riktigt lyckopiller med kakmonsteraktig über-sötma i munnens om räddas av plankek i eftersmaken där Longmorn-krydda förlänger. Inte alls lika mycket karaktär som den förra whiskyn men en vägvinnande underhållare.

Glenburgie 25 år 1992 50,2%

 89p  ​  Doft 21, Smak 23, Exit 23, Balans 22  Buteljerad av Cadenhead 2017, bourbon hogshead  SB-nr 40210, 1585 kr

Glenallachie 25 år 1992 58,7%

 85p  ​  Doft 20, Smak 23, Exit 21, Balans 21  Buteljerad av Cadenhead 2017, refill bourbon hogshead, 294 fl   SB-nr 40209, 1539 kr

Glenrothes 21 år 1996 51,3%

 85p  ​  Doft 20, Smak 24, Exit 22, Balans 22  Buteljerad av Cadenhead 2017, 18:e Small Batch release, fyra refill bourbon hogshead, 1314 flaskor  SB-nr 40205, 1132 kr

Bunnahabhain 27 år 1990 46%

 91p  ​  Doft 21, Smak 24, Exit 23, Balans 23  Buteljerad av Cooper’s Choice 2017, refill bourbon barrel, 330 fl  SB-nr 40211, 1773 kr

Highland Park 22 år 1995 49,5%

 89p  ​  Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 22  Buteljerad av Cooper’s Choice, sherryfat, 335 flaskor  SB-nr 43190, 1599 kr

Laphroaig 11 år 2006 46%

 91p  ​  Doft 22, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Buteljerad av Cooper’s Choice, sherry butt, 420 flaskor   SB-nr 11164, 899 kr

Bowmore 17 år 2000 46%

 83p  ​  Doft 20, Smak 22, Exit 21, Balans 20  Buteljerad av Cooper’s Choice, 1st fill bourbon barrel, 320 flaskor  SB-nr 11957, 999 kr

Port Charlotte 11 år 2006 46%

 89p  ​  Doft 23, Smak 22, Exit 21, Balans 22  Gjord av Bruichladdich, buteljerad av Cooper’s Choice, bourbon barrel, 340 flaskor  SB-nr 40207, 1257 kr

Balmenach 28 år 1988 49,1%

 93p  ​  Doft 23, Smak 23, Exit 24, Balans 23  Buteljerad i januari 2017 av Signatory i deras Vintage Cask Strength-serie, hogshead #3243, 155 flaskor

Craigellachie 12 år 2002 58,4%

 88p  ​  Doft 21, Smak 22, Exit 23, Balans 22  Buteljerad i oktober 2014 av Signatory i deras Vintage Cask Strength-serie, sherry butt #900079

Longmorn 17 år 1996 43%

 92p  ​  Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Buteljerad i mars 2014 av Signatory i deras Vintage Collection, 1st fill sherry butt #105086, 822 flaskor

Longmorn 13 år 2002 43%

 91p  ​  Doft 22, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Buteljerad 2016 av Gordon & MacPhail i deras Distillery Label-serie, 1st fill sherry hogshead, 330 flaskor

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.