• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Groovy Ardbeg i mörkaste laget

av Henrik Aflodal
2 jun

Reviews | SYSTEMBOLAGET  Idag firas Ardbeg Day världen över. I Stockholm samlas fansen i Kulturhuset vid ”plattan” för att festa från sen eftermiddag och framåt. Islay-destilleriet som har ett glatt humör och en känsla för humor har döpt den senaste lustigheten till ”Grooves”. Man blickar tillbaka mot 1960-talet flowerpower-era med ett budskap om ”Peat & Love”. Destillerichef Mickey Heads säger:
– På 60-talet var Islay och Ardbegs by en helt annan plats. Ett litet genuint skotskt samhälle med eget postkontor, biljardhall, två körer och ett eget fotbollslag.

Whiskyn har vilat på uteslutande kraftigt kolade fat, långt över gränsen för vad ett vanligt tunnbinderi skulle göra. På uppdrag av Ardbeg har tunnbinderier i Amerika och Europa bara fortsatt att flamma insidan av träfaten med levande eldslågor, berättar blender Brendan McCarron:
– Instruktionen var helt enkelt att bränna djupare än de någonsin gjort förut. Men inte i nyek som brukligt är utan en massa återanvända fat. Ett experiment för att se hur fat kan förändras när man verkligen misshandlar dem med extrem hetta.
Det som till slut händer är att de kanaler som bryter upp det hårda ekvirket antar formen av grova fåror, på engelska ”grooves”. Och därför fick whiskyn heta så. Och det var Brendan McCarron som myntade namnet.
– Nog första gången jag fått namnge en whisky, vilket är kul. Det gemensamma för den brokiga fatskaran är att alla fått samma eldbehandling. Man kan se på den rost-oranga lystern att en del vinfat ingår. Men huvudsaken är den massiva destruktionen av trästrukturen som ånyo ger whiskyn access till eken.

Resultatet blir rätt spektakulärt, vi får en konstig Ardbeg. Med all denna ’rejuvenated’ ek har whiskyn svårt att hålla kursen rak. Grooves bjuder på mörkmårdsaktig ekdyster sötrök. Lite kraftlös, konsumerad av ektoner. Whiskyn är uppenbarligen söt men de mörka tonerna plus den elaka röken gömmer liksom sötman. Vid 46% är munnen dov, syrup dämpar, basturökt skinka tar på en aning brandrök. Avslutet är avmätt och närapå neutralt sötrökigt påminnande om tablettask och rökt makrill. Den där droppen vatten avtäcker en varmrökig underbar odör av torvrök och svettig strumpa. Och den baconviktade torvröksmunnen där allvarlig brandrök pustar får en underlig läkerol/aspartam-avslutning. God, ja. Alldeles för enkel, ja. Ardbeg behöver mer ålder för att orka nyansera. Den nykaramelliserade eken adderar självklart sötma men maskerar ändå inte röken nämnvärt. Här släpps fenolerna vidare i större utsträckning än hos bourbonfat. En kul rackare är det i alla fall.

Ardbeg Grooves 46%
Salig mix av återanvända fat som ånyo bränts ur inuti | SB-nr 40232, 999 kr (8 juni kl 10)

88/100p 23 22 21 22

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.