Reviews | SYSTEMBOLAGET Idag firas Ardbeg Day världen över. I Stockholm samlas fansen i Kulturhuset vid ”plattan” för att festa från sen eftermiddag och framåt. Islay-destilleriet som har ett glatt humör och en känsla för humor har döpt den senaste lustigheten till ”Grooves”. Man blickar tillbaka mot 1960-talet flowerpower-era med ett budskap om ”Peat & Love”. Destillerichef Mickey Heads säger:
– På 60-talet var Islay och Ardbegs by en helt annan plats. Ett litet genuint skotskt samhälle med eget postkontor, biljardhall, två körer och ett eget fotbollslag.
Whiskyn har vilat på uteslutande kraftigt kolade fat, långt över gränsen för vad ett vanligt tunnbinderi skulle göra. På uppdrag av Ardbeg har tunnbinderier i Amerika och Europa bara fortsatt att flamma insidan av träfaten med levande eldslågor, berättar blender Brendan McCarron:
– Instruktionen var helt enkelt att bränna djupare än de någonsin gjort förut. Men inte i nyek som brukligt är utan en massa återanvända fat. Ett experiment för att se hur fat kan förändras när man verkligen misshandlar dem med extrem hetta.
Det som till slut händer är att de kanaler som bryter upp det hårda ekvirket antar formen av grova fåror, på engelska ”grooves”. Och därför fick whiskyn heta så. Och det var Brendan McCarron som myntade namnet.
– Nog första gången jag fått namnge en whisky, vilket är kul. Det gemensamma för den brokiga fatskaran är att alla fått samma eldbehandling. Man kan se på den rost-oranga lystern att en del vinfat ingår. Men huvudsaken är den massiva destruktionen av trästrukturen som ånyo ger whiskyn access till eken.
Resultatet blir rätt spektakulärt, vi får en konstig Ardbeg. Med all denna ’rejuvenated’ ek har whiskyn svårt att hålla kursen rak. Grooves bjuder på mörkmårdsaktig ekdyster sötrök. Lite kraftlös, konsumerad av ektoner. Whiskyn är uppenbarligen söt men de mörka tonerna plus den elaka röken gömmer liksom sötman. Vid 46% är munnen dov, syrup dämpar, basturökt skinka tar på en aning brandrök. Avslutet är avmätt och närapå neutralt sötrökigt påminnande om tablettask och rökt makrill. Den där droppen vatten avtäcker en varmrökig underbar odör av torvrök och svettig strumpa. Och den baconviktade torvröksmunnen där allvarlig brandrök pustar får en underlig läkerol/aspartam-avslutning. God, ja. Alldeles för enkel, ja. Ardbeg behöver mer ålder för att orka nyansera. Den nykaramelliserade eken adderar självklart sötma men maskerar ändå inte röken nämnvärt. Här släpps fenolerna vidare i större utsträckning än hos bourbonfat. En kul rackare är det i alla fall.
Ardbeg Grooves 46%
Salig mix av återanvända fat som ånyo bränts ur inuti | SB-nr 40232, 999 kr (8 juni kl 10)
88/100p 23
22
21
22