Forskning Hendrick’s gin från Skottland innehåller ju gurkskal och avnjuts gärna med detsamma i glaset. Ägaren William Grant har velat ta reda på mer om gurkans ”sociala liv”. Graham Brown vid University of Sydney har i tio år ägnat sig åt att mäta gurkors känslighet för yttre stimulans som musik, doft och närhet. Det visar sig att gurkor som utsätts för rockmusik växer sig större, blir godare och jämnare än de som exponeras för jazz. I studien utsattes gurkor för olika musiktyper på hög volym: klassiskt, jazz och rock. En fjärde grupp fick växa i tystnad. Jazzgurkorna blev böjda med spetsiga kanter. De klassiska fick lysande friskt glänsande skal. Rock-slangarna blev större, godare och mer cylindriska med jämnt mörkgrönt skal.
– Resultatet är faktiskt smått häpnadsväckande. Att växter känner och svarar på akustisk energi visste vi sedan tidigare; men att just gurkor skulle uppvisa en sådan specifik musiksmak – det hade vi absolut inte förväntat oss, säger Graham Brown.
Gurkorna är också tillgivna och sociala verkar det som. De reagerade positivt när de buntades ihop i små skyddande ”sovsäckar”. Dessa gurkor fick ett mjukare och ljusare skal och ett märkbart sötare fruktkött än de gurkor som fick växa helt utan skydd.