• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Makande

Havsrullad Aussie-whisky i Løitens anda

av Redaktionen
20 jul
David Vitale från Starward Distillery rullar ombord sitt fat på Queen Elizabeth när kryssningsfartyget angjorde Sydney 28 februari 2018. Whiskyn återvänder till Australien för buteljering i februari 2019.

 Whiskymakande   Fatrullning till skepps har gjort Løitens Linie Aquavit känd. NI vet, det norska brännvinet som redan på 1800-talet tappades på begagnade sherryfat som agerade barlast i fartyg som trafikerade Australien, namnet kom av att man passerade ekvatoriallinjen. Idag tillbringar brännvinet 3-5 månader på sherryfat. Whiskyfirmor har på senare år lånat beteendet från norrmännen. 2012 placerade amerikaner fem bourbon barrels ombord forskningsfartyget MV OCEARCH i tre år för att kreera Jefferson’s Ocean: Aged at Sea.

Nu upprepar australiensarna bedriften. Starward Distillery lagrar ett whiskyfat ombord kryssningsfartyget Queen Elizabeth som reser jorden runt. Resultatet ska buteljeras och auktioneras ut, pengarna går till välgörenhet. Melbourne-whiskyn har redan lagrats i 2 år på franskek som innehållit Shiraz-vin. Barrique-fatet från vingården Penfolds i Adelaide som döpts till Seafarer placerades på båten i februari för ytterligare ett års lagring. Whiskyn har redan hunnit besöka Japan, Sydostasien, Kapstaden samt UK och är på väg till USA innan man återvänder hem till Melbounre om ett halvår.

– Jag kan garantera att klimatet har stor betydelse för lagringen, säger grundaren David Vitale. I Melbourne är det torrt, så vattnet avdunstar hellre än alkoholen. Fatet är fastsurrat på bakre däck så det är högst troligt att vi förlorar mer alkohol på grund av fuktigheten till havs.

Manskapet öser fatet med havsvatten regelbundet så inte träet ska torka ut under seglatsen där det ligger exponerat för den heta solen. Destilleriet har tappat upp ett systerfat som väntar på destilleriet så när sjöfararen återvänder ska man testa de båda mot varandra. De sippar man dragit på båten hittills vittnar om ”en vinig whisky med greppig textur och nötig smak samt portvins-karaktär.” Behållningen från auktionen ska gå till Scarf, en välgörenhetsorganisation som hjälper handikappade att hitta jobb inom turistnäringen. Vitale hoppas att kunna upprepa övningen på årlig basis, fast med olika fattyper.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.