
Nya destillerier Maltwhiskyfamiljen utökas ständigt. Argentina vill vara med på whiskykartan också. La Alazana är sydamerikanernas första singelmalt. Debuten gjordes 2015. Nu är man tillbaka med ännu en pionjär-produkt. Argentinas första fält-till-flaska-produkt gjord på egenodlat korn som mältats på plats i destilleriet. Men projektet har precis påbörjats, förklarar grundaren Lila Serenelli:
– Vår nästa whisky blir en 100% Patagonien-version som kommer att släppas inom några år. Vi har samarbetat med jordbruksinstitutet INTA samt tekonologiinstitutet UNCO och använt vildjäst från Patagonien samt korn odlat här på gården.
Argentina är en stor-producent av korn men fel sorts korn som är anpassat för ölproduktion. Hittills har destilleriet varit tvungna att importera sin kornmalt från UK. Detta irriterade Lila Serenelli och hennes man Nestor:
– Vi är pionjärer när det gäller egen odling av whiskykorn och har haft två riktigt bra skördeår. Spriten till utgåvan 100% Patagonia ligger redan i fat. Utmaningarna har varit många i det här projektet men det ser väldigt bra ut så här långt.
Whiskymakarna menar att Patagonien är den idealiska platser att göra whisky på:
– Vi har den renaste av vattenkällor och vår dalgång här i Anderna där vi valt att bygga destilleriet har ett milt och tempererat klimat utan stora temperaturväxlingar. Därför sker ek-extraktionen i perfekt balans vilket borgar för en bra evolution av aromer inuti faten.
Serenellis vill expandera mälteridelen för att på sikt försöka göra allt maltkorn själva och slippa importera säden. Man ska också försöka sig på en rök-version gjord på lokal Patagonien-torv. Första steget i utvecklingsplanen är avklarad, att koncentrera sig på kvalitet och positionering av varumärket.
– Andra fasen som är igång nu är att expandera i storlek utan att förlora den unika kvalitet i spriten vi har uppnått.
La Alazana grundades 2011 och säljer för närvarande all whisky på destilleriets besökscentrum. Exklusiviteten tvingar somliga kunder att flyga ner 2½ timmar från Buenos Aires bara för att plocka med sig en enda flaska. Förklaringen är att man än så länge säljer extremt lite av whiskyn.
– Vår målsättning är att ha en 8-årig standardwhisky på sikt, därför kan vi inte sälja särskilt mycket av vårt lager, säger Lila Serenelli.
Än så länge har man två reguljära utgåvor. Classic tas ur en mix av bourbon- och sherryfat. Den andra utgåvan heter Haidd Merlys som betyder ”sött korn” på walesiska, en referens till områdets historiska kopplingar till Wales. Denna variant tas ur bourbonfat och är lätt torvrökt.
Därutöver har man gjort en Chardonnay-finish på lättrökt malt, en sherryfatlagrad version, en ekologisk maltwhisky i jungfruek samt en cognacfatslagrad cask-utgåva buteljerad vid 54%. I fat ligger en tungt torvrökt malt och väntar.
Hela projektet är egenfinansierat. Nestor Serenelli byggde upp en framgångsrik affärsrörelse som drivs vidare av de båda sönerna. Inspirerad av familjens odlar- och destilleringsbakgrund flyttade paret 2003 ut på landsbygden i Anderna för att göra whisky. Flytten planerades noga. Lila studerade brygg- och destilleringsteknik på Herriot-Watt University i Skottland där hon tog examen och nu går vidare på magisterprogrammet. Båda gör regelbundna besök i Skottland för att hälsa på sina leverantörer och förkovra sig.