• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter wh

Hel-argentinsk singelmalt på gång

av Redaktionen
23 aug

Nestor och Lila Serenelli på La Alazana i Patagonien, Argentina

 Nya destillerier   Maltwhiskyfamiljen utökas ständigt. Argentina vill vara med på whiskykartan också. La Alazana är sydamerikanernas första singelmalt. Debuten gjordes 2015. Nu är man tillbaka med ännu en pionjär-produkt. Argentinas första fält-till-flaska-produkt gjord på egenodlat korn som mältats på plats i destilleriet. Men projektet har precis påbörjats, förklarar grundaren Lila Serenelli:
– Vår nästa whisky blir en 100% Patagonien-version som kommer att släppas inom några år. Vi har samarbetat med jordbruksinstitutet INTA samt tekonologiinstitutet UNCO och använt vildjäst från Patagonien samt korn odlat här på gården.

Argentina är en stor-producent av korn men fel sorts korn som är anpassat för ölproduktion. Hittills har destilleriet varit tvungna att importera sin kornmalt från UK. Detta irriterade Lila Serenelli och hennes man Nestor:
– Vi är pionjärer när det gäller egen odling av whiskykorn och har haft två riktigt bra skördeår. Spriten till utgåvan 100% Patagonia ligger redan i fat. Utmaningarna har varit många i det här projektet men det ser väldigt bra ut så här långt.

Whiskymakarna menar att Patagonien är den idealiska platser att göra whisky på:
– Vi har den renaste av vattenkällor och vår dalgång här i Anderna där vi valt att bygga destilleriet har ett milt och tempererat klimat utan stora temperaturväxlingar. Därför sker ek-extraktionen i perfekt balans vilket borgar för en bra evolution av aromer inuti faten.

Serenellis vill expandera mälteridelen för att på sikt försöka göra allt maltkorn själva och slippa importera säden. Man ska också försöka sig på en rök-version gjord på lokal Patagonien-torv. Första steget i utvecklingsplanen är avklarad, att koncentrera sig på kvalitet och positionering av varumärket.
– Andra fasen som är igång nu är att expandera i storlek utan att förlora den unika kvalitet i spriten vi har uppnått.

La Alazana grundades 2011 och säljer för närvarande all whisky på destilleriets besökscentrum. Exklusiviteten tvingar somliga kunder att flyga ner 2½ timmar från Buenos Aires bara för att plocka med sig en enda flaska. Förklaringen är att man än så länge säljer extremt lite av whiskyn.
– Vår målsättning är att ha en 8-årig standardwhisky på sikt, därför kan vi inte sälja särskilt mycket av vårt lager, säger Lila Serenelli.

Än så länge har man två reguljära utgåvor. Classic tas ur en mix av bourbon- och sherryfat. Den andra utgåvan heter Haidd Merlys som betyder ”sött korn” på walesiska, en referens till områdets historiska kopplingar till Wales. Denna variant tas ur bourbonfat och är lätt torvrökt.
Därutöver har man gjort en Chardonnay-finish på lättrökt malt, en sherryfatlagrad version, en ekologisk maltwhisky i jungfruek samt en cognacfatslagrad cask-utgåva buteljerad vid 54%. I fat ligger en tungt torvrökt malt och väntar.

Hela projektet är egenfinansierat. Nestor Serenelli byggde upp en framgångsrik affärsrörelse som drivs vidare av de båda sönerna. Inspirerad av familjens odlar- och destilleringsbakgrund flyttade paret 2003 ut på landsbygden i Anderna för att göra whisky. Flytten planerades noga. Lila studerade brygg- och destilleringsteknik på Herriot-Watt University i Skottland där hon tog examen och nu går vidare på magisterprogrammet. Båda gör regelbundna besök i Skottland för att hälsa på sina leverantörer och förkovra sig.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.