Nu har du chansen att sitta med i juryn för det andra världsmästerskapet i maltwhisky. 50 utvalda maltdestillat skall blindprovas under 2007. De tolv bästa gör upp om VM-titeln till hösten. Tusentalet whiskyprovare landet över korar världsmästaren.
År 2005 arrangerade Whiskyspot världens första Single Malt World Cup. 100 destillerier möttes i en utslagscup. Dryga 1250 mer eller mindre garvade whiskyprovare agerade jury, svenska whiskyälskare som blindprovade sig fram till tolv finalister. I den utvalda skaran återfanns bara fem etablerade varumärken – Ardbeg, Lagavulin, Glenfarclas, Springbank och Balvenie. Uppblandat med okända skottar som Mortlach, Longmorn, Caol Ila och Blair Athol.
Den stora skrällen stod Japan för. Yoichi, Yamazaki och Sendai tog whisky-Sverige med storm. Nu har två år gått och det är dags för nästa upplaga av VM i maltwhisky, den här gången i något förkortad version.
— Baserat på 2005 års resultat har vi valt ut de 50 bästa, förklarar Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal tillika juryordförande. Bortsållat är lågpresterande whisky samt oåtkomliga destillat.
Färre antal tävlande malter gör att bedömningsarbetet blir mer omsorgsfullt. Varje singelmalt provas i två omgångar i olika sammanhang. En given whisky möter alltså lite olika motstånd, ett ’alla möter alla’-tänk åt seriespel-hållet. Till våren sammanställs provningsresultatet från 15 orter och sorterna listas 1-50, VM-kvalet är över. Till hösten drar finalerna igång i cup-stil. De 24 främsta möts i tre semifinaler där de fyra främsta går vidare till den stora finalen.
Impulsen att dra igång ett andra världsmästerskap fick Aflodal under en provning av japansk whisky hösten 2006. En euforisk deltagare föreslog en blindprovning av japansk maltwhisky mot de bästa skottarna.
— Min provokation att japanskt slår skotsk alla dagar studsade tillbaka på ett slugt vis. Utmaningen äventyras dock på grund av bristen på japansk whisky i Europa. Japsarna har knappt nog whisky att tillgodose den inhemska marknaden.
Annars är urvalskriterierna friare än förra gången. Kravet på standardwhisky alternativt storsäljare är uppmjukat.
— Från de absolut största varumärkena har vi i vissa fall valt starkare utgåvor än huvudprodukten. Orsaken är att varje destilleri ska ha möjlighet att visa upp sin optimala kapacitet.
Maxålder är liksom förut 16 år eftersom vissa destillat bara ges ut i den åldern.
— Frestande vore att ta med 17-åringar men eftersom de är positionerade som premium-produkter är prestandan högre på grund av färre fat i blandningen.
Procenten är enligt Aflodal den stora stöttestenen:
— Idealet vore att få servera all whisky vid 46 procent utan kylfiltrering som skalar bort detaljerna. Skillnaden i prestanda mellan 40 och 46 procent är ofta stor. Somliga destillerier ger bara ut sin whisky vid 46 procent vilket naturligtvis ger dem en fördel.
Vilka destillat som är med är en väl bevarad hemlighet, bara tävlingsledningen vet, årets upplaga blir helblind.
— Förväntningar styr domslutet, vet man att favoritwhiskyn är med i provningen är det svårt att förhålla sig neutral och premiera den allra bästa smaken. Destillaten förblir anonyma från start till mål.
Sammansättningen av juryn har stor betydelse för trovärdigheten i utslaget. I motsats till andra sprit-tävlingar nyttjar Whiskyspot en månghövdad lekmannajury, inte fåtalet expert-tyckare utan vanliga whiskykonsumenter. Riskerar utslaget att bli amatöristiskt?
— Tvärtom, 2005 års VM-arrangemang visade att folket i stort röstade som jag, kommenterar Aflodal. Provarna är inga noviser, majoriteten har flera års erfarenhet av maltwhisky och känner därför smakgeografin väl. Sverige har en bred kunskaps- och erfarenhetsbas på maltwhiskyområdet. Kompetensen stärks kontinuerligt, de svenska whiskyklubbarna gör ett jättejobb i att utbilda whiskyprovare.
FAKTA: 50 singelmalter i värdseliten
- 65% är varumärken, från de riktigt stora till nyetablerade.
- 10% är ung whisky under 10 år, för 100 år sedan var närapå allt ungt.
- 36% är 12 år, vanligaste åldern för en standard-malt.
- 28% är äldre, mellan 15-16 år, nära premium-segmentet kring 17-18 år.
- 12% är riktiga rökare, mest från Islay.
- 30% är icke kyl-filtrerad whisky med en styrka på 45-48 procent. Trenden är tydlig, den mer koncentrerade och smakrika whiskyn ökar, ofta som komplement till storsäljaren.
Var med och kora världsmästaren!
Maltwhisky-VM arrangeras under våren på 14 orter från Skellefteå i norr till Kalmar i söder. Alla som gillar maltwhisky är välkomna att sitta med i juryn och hjälpa till att kora världsmästaren. Samtliga provningar är helblinda. Provledare Henrik Aflodal instruerar:
— Lämna alla förväntningar hemma, kom nollställd och ta ställning till varje whisky när den står framför dig. Försök att åsidosätta din personliga smak, inta ett ovanifrån-perspektiv och skatta whiskyns kapacitet och prestanda. Ansträng dig att hitta kvällens mest värdiga vinnare som ger mest tillbaka i doft, smak och eftersmak.
När omröstningen är avslutad presenteras varje whisky och församlingen beläggs med tystnadsplikt. Tävlingsmekaniken måste hållas hemlig under hela VM-arrangemanget för att inte påverka slutresultatet. Varken förutfattade meningar och varumärkeskraft får störa, enkom smaken skall råda.
De bästa destillerierna i världen synas i sömmarna. Inte bara standard-whisky återfinns i startfållan. De stora varumärkena med många ’expressions’ på repertoaren kan dyka upp i ovanligare kläder. Fokus för årets mästerskap är att visa upp varje destillat i bästa dager. Välkommen till en VM-provning nära dig!
VM-turné våren 2007
- Skövde 12/3
- Göteborg 13/3
- Ljungby 14/3
- Kalmar 15/3
- Bredaryd 16/3
- Skellefteå 20/3
- Eskilstuna 21/3
- Nyköping 22/3
- Östersund 27/3
- Jönköping 27/4
- Karlstad 28/4
- Åkers Styckebruk 23/5
- Stockholm 24/5
- Borlänge 25/5
- Avesta 26/5