• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Nya destillerier

I Fife puttrar pannorna ånyo efter 500 år

av Redaktionen
9 jan


 Nya destillerier    Det var här Skottlands första whisky gjordes. På riktigt, av munken John Cor. Lindores Abbey i Fife har nu ett halvt årtusende senare kokat sin första whisky-batch. 13 december fylldes de första amerikanska barrel-faten från Woodford Reserve i kentucky. Fansen får vänta i minst 3 år på resultatet men kan under tiden avnjuta destilleriets akvavita.

– Alla gör ju en gin så vi tänkte att en akvavita vore bättre, menar grundaren Drew McKenzie Smith. Särskilt med tanke på platsens historia som kloster. Munkarna gjorde aqua vitae på sin tid. Örter som växte här i trakten 1494 har använts.

Förutom att köpa akvavitan i besökcentrat kan man göra sin egen flaska i ”apoteket” där en speciell mikrodestillationsutrustning finns att tillgå. Brännvinsmakare är kemisten Tim Foster från Heriot-Watt University. Och så planerar man att starta biodling och göra egen honung bakom destilleriet där päronträd en gång växte. Klostret hade stor produktion av honung för länge sedan.

Destilleriet började ta emot besökare i oktober 2017. Del av storyn är att det var här Skottlands första whiskykok utfördes. Munken John Cor som på uppdrag av kung James IV tillverkade aqua vitae av 8 bollar korn gjorde det i klostret och inte i kungens slott som somliga tror. På whiskysidan ska ägarna Drew och Helen McKenzie Smith göra 150 000 liter per år. Gary Haggart med ett förslutet inom Diageo är destillerichef:
– Lindores är whiskyns andliga hem, här gjordes Skottlands första whisky för 500 år sedan. Känslan av att pånytt koka sprit här är svindlande. Särskilt i detta innovativa destilleri med en utrustning i världsklass.

Fife är Skottlands mest livfulla och minsta whiskyregion. Allt började 2005 med Daftmill. 2014 kom destilleridelen av bryggeriet Eden Mill igång samtidigt som Wemyss Malts startade Kingsbarn. I slutet av 2015 hängde InchDarnie på och nu alltså Lindores. En egen whiskyfestival är också på gång. Premiär 10 mars 2018 på kornbörsen (från 1862) i Cupar. Åk dit och glöm inte golfklubborna. Kusten är kantad av links-banor. I kuststaden St Andrews föddes ju gentlemannasporten.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.