Nya destillerier Det var här Skottlands första whisky gjordes. På riktigt, av munken John Cor. Lindores Abbey i Fife har nu ett halvt årtusende senare kokat sin första whisky-batch. 13 december fylldes de första amerikanska barrel-faten från Woodford Reserve i kentucky. Fansen får vänta i minst 3 år på resultatet men kan under tiden avnjuta destilleriets akvavita.
– Alla gör ju en gin så vi tänkte att en akvavita vore bättre, menar grundaren Drew McKenzie Smith. Särskilt med tanke på platsens historia som kloster. Munkarna gjorde aqua vitae på sin tid. Örter som växte här i trakten 1494 har använts.
Förutom att köpa akvavitan i besökcentrat kan man göra sin egen flaska i ”apoteket” där en speciell mikrodestillationsutrustning finns att tillgå. Brännvinsmakare är kemisten Tim Foster från Heriot-Watt University. Och så planerar man att starta biodling och göra egen honung bakom destilleriet där päronträd en gång växte. Klostret hade stor produktion av honung för länge sedan.
Destilleriet började ta emot besökare i oktober 2017. Del av storyn är att det var här Skottlands första whiskykok utfördes. Munken John Cor som på uppdrag av kung James IV tillverkade aqua vitae av 8 bollar korn gjorde det i klostret och inte i kungens slott som somliga tror. På whiskysidan ska ägarna Drew och Helen McKenzie Smith göra 150 000 liter per år. Gary Haggart med ett förslutet inom Diageo är destillerichef:
– Lindores är whiskyns andliga hem, här gjordes Skottlands första whisky för 500 år sedan. Känslan av att pånytt koka sprit här är svindlande. Särskilt i detta innovativa destilleri med en utrustning i världsklass.
Fife är Skottlands mest livfulla och minsta whiskyregion. Allt började 2005 med Daftmill. 2014 kom destilleridelen av bryggeriet Eden Mill igång samtidigt som Wemyss Malts startade Kingsbarn. I slutet av 2015 hängde InchDarnie på och nu alltså Lindores. En egen whiskyfestival är också på gång. Premiär 10 mars 2018 på kornbörsen (från 1862) i Cupar. Åk dit och glöm inte golfklubborna. Kusten är kantad av links-banor. I kuststaden St Andrews föddes ju gentlemannasporten.