Nya släpp Nya Glenfiddich Winterstorm har lagrats på fat som tidigare använts för att tillverka isvin. Dufftown-destilleriet är känt för att utmana branschen med innovativa produkter, trots sin marknadsledande ställning har man genom åren varit progressiva och nyskapande. Limiterade utgåvan Winterstorm är resultatet av maltmästaren Brian Kinsmans kreativitet. 2016 besökte han vingården Peller Estate i Kanada för att lära sig mer om isvin och hur de frysta druvorna skördas i 10 minusgrader och får sedan jäsa i kallt tillstånd (15 grader) för att slutligen lagras på fat. Kinsman tog med sig erfarenheten tillbaka till destilleriet där han under sex månader lagrade whisky på isvinsfat, hämtade från den kanadensiska vingården i Niagara:
– Jag upptäckte tidigt att endast ovanliga whiskysorter, exempelvis de som lagrats i 21 år, klarade av intensiteten från isvinsfaten, eftersom de innehåller mer tanniner från sina år på ekfat. Det resulterade i en unik och fräsch ton.
Resultatet är en ny smak där ek-karaktären hos den gamla whiskyn förhöjs av kanderad sötma, fruktighet och en underliggande vinsmak. Winterstorm kommer till Sverige i endast 12 exemplar som släpps på Systembolagets hemsida 3 maj till priset 2600 kr. Whiskyn säljs även per centiliter på utvalda restauranger som Grand Hotel , At Six, Hotel Diplomat och Terrassen Gävle.
Detta är tredje utgåvan i Experimental Series som följer på Project XX samt IPA Experiment.