Skatter & Handel Då var det klart. Irish whiskey får GI-status av EU-kommissionen. Geographical Indication är ett lagskydd som garanterar att irländsk whiskey görs på ett visst sätt, en sorts kvalitetsstämpel. Ansökningshandlingarna skickades in i oktober 2014 så det har tagit tid. Följande är det som gäller. Dryckens färg ska gå från blekt gyllene till mörk bärnsten. Den ska destilleras från en mäsk av mältad säd med eller utan omältad säd. Man godkänner också tre underarter: Pot Still Irish Whiskey, Malt Irish Whiskey samt Grain Irish Whiskey.
Dessa tre kategorier kan också kombineras och blir då Blended Irish Whiskey. Drycken måste destilleras på ön Irland vilket inbegriper Nordirland. Alkoholstyrkan får ej överstiga 94,8% och lagring ska ske i minst 3 år på träfat som ek som inte får överstiga 700 liter. Irish whiskey får aldrig lagras utanför Irland och det är inte tillåtet att exportera whiskey i fat.
– Detta är ett stor stund för irländsk whiskeyindustri, nu är våra traditioner säkrade och den höga standard kategorin åtnjuter kommer att skyddas inom EU samt i de länder unionen har handelsavtal med, säger Carleen Madigal från branschorganisationen Irish Whiskey Association (IWA).
I takt med att försäljningen ökar globalt har IWA fått ta emot ökat antal klagomål rörande fejk-Irish. Med GI-skyddet i ryggen kan man nu mer aggressivt lagsöka bluffmakanra. EU ger också GI-status till Irish Cream (likör) samt Irish Poitín (brännvin). Det här med lagskydd för whiskey kritiseras av nya destillatörer på Irland som Blackwater och Killowen eftersom regelverket nu begränsar experimentell produktion som utmanar definitionen av vad en irländsk whiskey får vara. Irish whiskey hamnar i samma trångboddhet som gäller för Scotch där manöverutrymmet är begränsat vad gäller nytänkande. Den stora traditionen avgör vad som är tillåtet.