Reviews Ichiro Akuto är en av världens stora whiskypersonligheter. Han brukar jämföras med Masataka Taketsuru. Om Taketsuru är den japanska whiskyns fader så är Ichiro dess sonson. Ichiro Akuto byggde det första maltdestilleriet i modern tid och är på sitt sätt lika mycket pionjär som föregångaren.
Herr Akuto började som brand ambassador på Suntory, men knöts till sin familjs sake- och whiskydestilleri Hanyu. Destilleriet gick dock i konkurs, men Ichiro Akuto lyckades starta ett nytt företag och köpte loss 400 fat från lagerhusen – som var nära att destrueras. Whiskyn som fanns i Hanyus lager började säljas som Ichiro’s Malt 2005. Flera av faten var av förbluffande kvalitet och när de mötte Europas whiskyentusiaster häpnade man. Framgångarna fick Ichiro Akuto att bygga ett helt nytt destilleri i den lilla staden Chichibu en dryg timma nordväst om Tokyo.
För mig som var med (som observatör) när herr Akuto satte sin första batch i destilleriet är Chichibu huvudnumret. Men för de japanska whiskyfansen är det verkligen Ichiro som gäller. Denna anspråkslösa man har blivit en legend under sig egen livstid och de bombastiska formuleringarna ovan är inte överdrivna.
Det är en frisk blend, ungdomlig men på rätt sätt med de välbekanta japanska estrarna som har vält en värld över ända.
I Japan finns ännu ingen reglering värd namnet. Det är fritt fram att importera skotsk whisky och sedan säga att den är japansk. Så har storbolagen Suntory och Nikka gjort i alla år. Och precis som överallt annars är det blended whisky som gäller, det är där man omsätter de stora pengarna. Nu börjar branschen formera sig och vill anta ett regelverk som kan höja statusen på japansk whisky både på hemmaplan och utomlands.
Ledande aktören Suntory lanserade i början av året en World Whisky. På etiketten skrev man öppet att whiskyn i flaskan kom från fem länder. Detta transparenta beteende är välkommet. Framför mig står Ichiro’s Malt & Grain, ännu en World Blended gjord på whisky från Japan, Skottland, Irland, Canada och USA.
Det är en frisk blend, ungdomlig men på rätt sätt med de välbekanta japanska estrarna som har vält en värld över ända – vem kan motstå? Det smakar malt och tropisk frukt som mango med en härlig tuggummi-ljushet. Men så smygs sandelträ in mot slutet, som kliar och bildar fond till det söta. Lång lättsam final, fragranta trätoner bär den tropiska frukten framåt, torvrök kittlar försiktigt längst bort.
Doften av skumbanan och juicy fruit är medelstor, i kanten inslag av dill och hyacint. Frisk, kul, ungdomlig arom. Vatten ska man inte ha här, gommen tunnas ut när sötman bedarrar. Letar du efter en ny blend att förgylla vardagen med är det här din flaska, kanpai!