
Maltwhisky-VM Tommy Dewar är en av de största karaktärer whiskybranschen sett. Han gjorde världens första reklamfilm år 1898 (se YouTube-klippet ovan). Filmen börjar med att en kiltklädd skotte dricker Dewar’s varpå hans förfäder kliver fram ur väggarna och river av en galen jigg. Bröderna Dewar byggde 1898 Aberfeldy utanför Perth till sin blend. En rätt maffig och publikfriande whisky som utmanades i småländska Ingelstad av en brokig skara destillerier från fyra olika länder! Ytterligare två skottar, båda från Speyside.
Diageos Linkwood i utkanten av Elgin som är en respekterad blending-malt i den högre skolan. Och Glenallachie strax utanför Aberlour som sällan setts i singelmaltform. Förra sommaren sålde Chivas-gruppen stället till Billy Walker som precis lösgjort sig från Benriach. I den internationella ringhörnan är väl irländska Cooley mest känd med sin högprofilerade maltwhiskey Tyrconnell. Japan ställer Hakushu på startlinjen. Suntorys mindre kända singelmalt, självklart estrig och söt i stilen men här lite mer återhållen och inte lika bombastisk som broder-malten Yamazaki.


Sjätte man i sällskapet heter Rampur. Indiens äldsta destilleri startat 1943 av Radico Khaitan som nu är landets fjärde största spritbolag med fem destillerier. Maltwhisky började kokas för över 25 år sedan 1990 i Uttar Pradesh vid Himalayas fot.
Ett spännande startfält av disparata personligheter där den stora frågan var hur den skotska halvan skulle klara utmanarna? Det visade sig bli jämnt och svårprovat. Förhandsfavorit var såklart Hakushu. Japansk whisky har firat triumfer många gånger förut och Suntory-malten höll för favorittrycket.
– Whiskystilen är svår att motstå, konstaterar juryordförande Henrik Aflodal. Ansamlingen av fruktiga estrar i munnen brukar krossa skotsk elegans och Hakushu smällde på lagomt sött med lite balanserande fenoler i avslutet. Men doften och just eftersmaken var ändå lite valhänta. Själv fastnade jag för Linkwood, den på pappret finaste malten. Smaken överraskade med tropisk frukt och blommiga övertoner med kärvare mitt som mot slutet blev sötare igen kompletterat med välbehövlig eksvärta. Mest komplex av alla sex.
Röstsammanräkningen blev dramatisk. Det skiljde 6 poäng mellan Hakushu och Linkwood och Aflodals utslagsröst höll på att knuffa ner japanen från tronen när han gav skotten 6 poäng. Men silverrösten tillföll asiaten så i slutändan vann Hakushus med 2 poäng. Runner-up var indiska Rampur vilket chockade flera av VM-provarna efteråt. Oräknat juryordförande Aflodals röst stannade indiern på samma poäng som Linkwood.
– Rampur gör såklart en udda whisky som fick många att undra. Liten tuggummi-grapeaktig liksom sandig arom. Maltig saftig mun som tunnas ut bittert mot slutet och får en sorts kvistig grape-ton i avslutet, sötat av aspartam. Mer känslan av en ung grainwhisky än en malt. Men den är värd att söka ut. Ytterligare en indier utöver Amrut och Paul John som har resurser.
Tillgången på japansk maltwhisky har de senaste åren varit knapp. Japanerna själva har fått upp ögonen för kategorin och är beredda att betala för att hålla kvar utbudet hemma. Men nu har Suntory svängt och orkar satsa internationellt igen. Både Yamazaki 12 år och Hakushu 12 år står på hyllan på Systembolaget, i 67 respektive 26 butiker. Mirakulöst nog har man även tagit in indiern, Rampur har full listning i 243 butiker! Bara att handla och njuta.
MALTY style | Ingelstad 6 april
1. Hakushu 12 år 43,5% = 33+2 poäng
2. Linkwood 12 år 43% (Flora & Fauna) = 27+6
——————————————
3. Rampur 43% = 27
4. Aberfeldy 12 år 40% = 22
5. Tyrconnell 40% = 21
6. Glenallachie Distillery Ed 40% = 10
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).