
Maltwhisky-VM Nordmarken hade vi hamnat i. På ett alldeles nyfött destilleri. I trakten av Årjäng och Koppom, nära norska gränsen. Du kommer kanske ihåg Grythyttans Destilleri som gick omkull. Lagret snappades upp av Bergslagens Destilleri men dessförinnan hade värmlänningarna lagt beslag på utrustningen. Nu under oktober ska den första spriten sippra genom de små tusenliterskärlen byggda i Skottland under överinseende av Morgan Svensson och Ingmar Karls.
Här i Nordmarken utkämpades ett mäktigt trehäradslag mellan asiater och skottar. Församlingen konstaterade snart att kvaliteten på whiskyn var hög. Ingen tappning fallerade, rösterna spred sig jämnt mellan fem av sorterna, en stack ut och grep segern, högst oväntat. Det var helt enkelt semifinalstämning i det sista testet i Malty-klassen.
Juras 10-åring var rökigast med en lite jobbig oljig svärta i munnen men syrlig frukt räddade föreställningen. Craigellachie strödde i vanlig ordning sin sotighet omkring sig och spred oro. Juryordförande Henrik Aflodal blev betagen av whiskyns krumbukter vattnad:
– Doften var oväntat fruktglad och inbjudande. Ljuvliga frukter tog fart i munnen med kaxig krydda och sotig tablettask i avslutet som bars in i evigheten av värmepåslaget. En energi och komplexitet som ingen annan kunde matcha.
Henrik Aflodal blev också överraskad av Clynelishs framfart. 14-åringen är lättrökt och brukar börja i maltig vaxighet. Nu hängde den på i fruktrallyt och var godare än någonsin.
– Man kan inte tro att det här är Clynelish. Den doftar ju som en fruktkorg med en frukteuforisk glädje i munnen jag aldrig upplevt tidigare, tobakslingor vävs hovsamt in mot slutet. Med vatten frammanas malttonerna och torrare vaxighet plus röksvans i eftermälet. Fascinerande kvalitet.

Och just Clynelish hade ett litet övertag på sina konkurrenter. Men asiaterna bjöd hårt motstånd. Indiska Amrut levererade som alltid världsklass med återhållen exotisk frukt i flaskan med en komplex mun som hade tagit sig vidare i vilket startfält som helst. Likaså levererade japanska Nikka enligt planerna med estrar i kubik och en rusning av choklad-ek i munnen. Men värmlänningarna var inte på det söta humöret denna kväll. Den asiatiska whiskyn hyllar ju de söta estrarna över allt annat och det kan bli för mycket av det goda, friskare frukttoner premierades. Ändå var vinnaren tvärtom i allt. Kura är en blandmalt från Helios Distillery på söderhavsön Okinawa:
– Man kan inte tro att detta är en japan, estrarna fattas, trots att den är lagd på romfat. Jag får en arom av smutstig frukt, en sorts förförisk rökmäsk. Torr röksmak med luftig sötma och jodstänk. Spartansk i sin uppsyn. Bryter av fullständigt i kvällens lineup.

Vad vet vi om Helios? Okinawa ligger allra längst söderut i Japan, känd för sin lugna livsstil som tillåter att landet äldsta befolkning överlever där. Destilleriet grundades 1961 och började sälja rom. Tiki-trenden från Hawaii var som hetast då. Idag gör man allt från awamori, shochu och likörer till öl. På 1980-talet när whiskykonsumtionen peakade började man lägga ner whiskyfat också. Men 2001 upphörde produktionen. Ändå finns firman kvar med whiskyprodukter. Förklaringen är att Helios köper in whiskyn från andra. Dock inte från andra japaner (ingen säljer till sina konkurrenter).
Det sensationella är att japsarna helt sonika köpt en färdig blandmalt från Skottland som slutlagrats på romfat tagna ur den egna produktionen. Är det ens lagligt att kalla detta japansk whisky? Jovisst, japansk lagstiftning reglerar knappt whisky alls, man bryr sig till exempel inte om ursprunget för drycken. Anledningen till att bolag som Nikka och Suntory i många år ägt skotska destillerier är att Scotch är en naturlig ingrediens i deras blends. Så juryns känsla och förkärlek för den mer återhållsamma skotska whiskyn regerar – värmlänningarna valde en rökskadad halvskotte till vinnare!
Är du sugen på att prova? Kura skulle ha lanserats i september men blev försenad. 600 flaskor kommer på Systembolaget 19 oktober, skaffa en flaska då (SB-nr 40417, 895 kr).
MALTY style | Årjäng 14 september
1. Kura Rum Cask 40% = 44 poäng
2. Clynelish 14 år 46% = 20+2
———————————–
3. Craigellachie 13 år 46% = 15+6
4. Super Nikka 43% = 15
5. Amrut 46% = 14
6. Jura 10 år 40% = 11
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).