Nya släpp Japansk whisky saknar i stort sett reglering. Vad som finns i flaskan kan man aldrig veta. Japanerna har länge ägt skotska whiskydestillerier, just för att dryga ut sina egna blends med andra maltstilar för att åstadkomma bättre balans i produkterna. Och fram till 1980-talet såldes olagrat brännvin under förespeglingen att det var whisky, idag har man rensat upp och en whisky är en whisky (gjord på säd). Folket hänger sig åt den mer alkoholsvaga nationaldrycken shochu, Japans inhemska brännvin som säljs kring 20-25%.
Nu slår Suntory ett slag för konsumentupplysningen med nya produkten Ao. En blend där man öppet förklarar att flaskan innehåller utländsk sås, på etiketten står till och med ”World Whisky”. Jättebolaget har inte bara fabriker i Japan och Skottland utan även på Irland och i Amerika och Canada. Genom dotterbolaget Beam Suntory äger man Kilbeggan och Cooley på Irland och Bowmore-Laphroaig-Auchentoshan i Skottland. Japanska ”ao” betyder blå och anspelar på haven som skiljer de olika kontinenterna åt. Whiskyn beskrivs som ”komplicerad och smakrik samt trivsamt rökig.” Suntory Ao lanseras exklusivt hemma i Japan i april 2019. Priset blir 5000 yen vilket motsvarar 410 skr.