• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Japansk whisky i TV4

av Redaktionen
22 apr

 WhiskyTV    Whiskyspots Henrik Aflodal presenterade idag sin bok om japansk whisky i TV4-programmet ”Efter tio” med Malou von Sivers. Han fick backa upp bokens kontroversiella budskap att japanskt är bättre än skotskt i direktsändning:
– Japansk whisky håller mycket hög prestanda, whiskyn är god med breda smakpaletter och rejäl impact. Skotsk whisky är kanske bättre balanserad med luftigare design men håller överlag lägre profil. Undantagen är hårdsatsande singelmaltdestillerier som levererar smaker i världsklass. Jämför vi nationernas samlade utbud slår faktiskt det japanska högre.

Operakällarens kökschef Stefano Catenacci serverade specialkomponerade maträtter med japansk touch. Till maten smuttades självklart på whisky. Japanerna är ju kända för att dricka starkt till maten men i folkdjupen rör det sig numera om det egna brännvinet shochu (ca 25%) samt naturligtvis risvinet sake och lageröl av dansk lättdrucken typ. Under glansdagarna på 1970/80-talen dracks gärna whisky till maten, främst eftersom drycken var det mest exklusiva (och dyraste) på menyn.

Yamazaki 12 år passar till miso-soppa, börja med whiskyn och låt sedan den mustiga buljongbaserade mison sluka whiskyn, Yamazakis enkla men distinkta eftersmak bryter igenom svagt. Den koreanska råbiffen med päron och koriander behöver en tung sherryinfluerad maltwhisky som Karuizawa 12 år, fascinerande är att whiskyn exponerar det koriandergröna.
Till de räkfyllda Dim sung-knytena passar Nikka White, en röjar-rökig maltwhisky med stor sötma, röken borrar sig ner i umami-smaken och frilägger vitlök och koriander, sötman är bryggan emellan elementen. En storslagen smakupplevelse. Den mjälla lätta grillade tonfisken är underbar med den likaledes lätta Nikka Red, snäll frukt och parfymstråk rör sig varligt över tonfisksmaken. Mer tryck i kombinationen framkallar en Yoichi 10 år som tar över, whiskyn lägger ostörd ut mjuk rök och krämig sherry i eftersmaken.

Se klipp ur programmet på TV4 Anytime:
>> Henrik Aflodal om japansk whisky
>> Japansk mat med mera
>> Recept Grillad tonfisk

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.