• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Japansk whiskyprovning á 200 000 kr biljetten i Göteborg

av Redaktionen
7 jun


 Äldst & Dyrast & Bäst    Ichiro Akuto är mannen som ärvde Japans raraste whiskyförråd. Hans familj drev Hanyu Distillery i utkanten av Tokyo där maltwhisky kokades med början 1980 och lades på fat. Fadersarvet smälte dock bort och destilleriet tystnade 2000 men när Ichiro Akuto satte upp sitt eget företag i slutet av 2004 lyckades han få med sig drygt 400 Hanyu-fat (kvarvarande tunnor dumpades i en billig blend). 2005-2008 gavs dessa singelfat ut för att skrapa ihop kapital för att bygga Chichibu Distillery. I brist på andra idéer valde han kortleken som format med 52 spelkort samt två jokrar. För Henrik Aflodal berättade Ichiro Akuto om hur han gick till väga: ”Jag hade ju 400 hogsheadfat i ungefär samma stil utan alltför stora åldersskillnader. Den äldsta whiskyn är från 1985, den yngsta från 2000. Jag bestämde mig för en serie av spelkort och för att ge whiskyn en extra push nytt trä.”

Whiskyn stoppades om i sherry, cognac, rom eller nyek, i allt från 6 månader till 2 år. Då såldes varje flaska för en spottstyver vilket fick till följd att de flesta buteljer dracks ur, det var ju så ruskigt gott! Idag är de få oöppnade flaskorna värda en mindre förmögenhet var för sig. Tänk då vad värdet blir samlade på en enda provning. För det är precis vad som ska ske 1-3 november i Göteborg. En synnerligen exklusiv whiskyprovning där 54 oöppnade flaskor av Ichiro’s Malt Card-serie korkas ur. Den svenska whiskyentusiasten Pye Palm står bakom evenemanget och själva provningen leds av whiskyexperten Stefan Van Eycken. Med endast 48 platser runt bordet är kostnaden för en biljett runt 200 000 kronor.

Pye Palm med sin kompletta Ichiro’s Malt Card-serie av Hanyu på Upper House Dining i centrala Göteborg

Det är sällan en komplett kortlek av Ichiro’s Malt Card Series kommer ut på marknaden. Senast var på en Sotheby-auktion 2017, då den klubbades för 455 000 USD.

– Det uppskattade värdet av hela kortleksserien ligger på runt 775 000 dollar. Den skulle naturligtvis kunna auktioneras ut, men jag tycker det är mycket roligare att få dela upplevelsen med andra whiskyentusiaster, säger Pye Palm, som har fått ihop sin samling genom de många resor han gjort till Japan under de senaste 30 åren.
Samlingen motsvarar en komplett standardkortlek, en ”full deck”, med 52 flaskor som representerar ett spelkort vardera, plus två jokrar. Samtliga flaskor har originaletiketter och är signerade av Ichiro Akuto.

– Ichiro’s Malt Card Series är en av de mest ikoniska serierna i whiskyvärlden. Det är andra gången en fullständig provsmakning av serien kommer att hållas, men det är första gången alla flaskor öppnas specifikt för provning, säger den belgiska författaren och experten på japansk whisky, Stefan Van Eycken, som leder provningen i november.

Evenemanget kommer att arrangeras på femstjärniga hotellet Upper House och inkluderar även en middag på Michelinrestaurangen Upper House Dining, en takrestaurang på 25:e våningen med utsikt över Göteborg.
Whiskyseminariet delas upp i fyra flighter. Varje provning kommer att innehålla 13-14 flaskor och man smakar 1 cl av varje.

– Hanyu-whiskyn har en mycket speciell karaktär och Ichiro själv brukar säga att det inte liknar någon annan whisky du smakat.  Ta några färska och mogna frukter, färgglada rotgrönsaker, brunt och vitt socker och några exotiska kryddor. Blanda sedan allt i ett glas tillsammans med både söt och sur fruktjuice. Det är nog det bästa sättet jag kan beskriva den på, säger Stefan Van Eycken.
Som en extra bonus kommer dessutom en begränsad utgåva av ytterligare en whisky att släppas.

Ace of Hearts: ”Dubbelvattnad slår gommen i taket med 25 poäng, en absolut fulländad mun med genomgående livligt fruktspel där kryddor, ekbeska och rökmalt vävs in och ut på ett intrikat vis, en avancerad käft i världsmästarklass – en mun att döda för,” sa Henrik Aflodal sherrytappningen när det begav sig 2007.

Alla som deltar i whiskyprovningen i Göteborg blir hedersmedlemmar i Monochrome Joker Club. Pye grundade klubben som en förlängning av whiskyprovningsseminariet och medlemskapet är exklusivt för som dem som har smakat samtliga 54 flaskor i Ichiro’s Malt Card Series.
– Jag tyckte att det skulle vara kul att skapa ett forum för likasinnade, ett gäng passionerade whiskyentusiaster som träffas på Hanyu-provningar runt om i världen, säger Pye Palm.

• Intresseanmälan för att delta i provningen kan lämnas här

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.