• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Jultryffel och Glen Grant-spetsad björnbärssylt

av Redaktionen
15 dec

Mat & Whisky | JULETID  December är en månad fylld av julbak och fikamys. Vi bakar gärna pepparkakor, lussebullar, kola, knäck och tryffel medan vi dricker glögg och julmust. För en ny touch på de klassiska julsmakerna har Glen Grant låtit kokboksförfattarinnan Eleonora von Essen experimentera med nysläppta 12-åringen. Hon har valt att laga tre av våra julgodisfavoriter på whisky. De nya godisrecepten passar vuxnas smaklökar fint och är ett gott tilltugg till adventswhiskyn eller glöggen.
– Godiset jag har tagit fram är för de vuxna vid fikabordet och innehåller mer mogna och intensiva smaker. Glen Grants 12-åriga maltwhisky passar jättebra i de här recepten och ger tryffeln, sylten och kolan det där lilla extra stinget, säger Eleonora von Essen.

Redaktionen har smakat av de tre matvarorna och det är självklart gott. Men whiskydelen behöver ”uppas” ordentligt. En whiskytryffel ska smaka whisky, alkoholen ska bryta igenom så det känns både ”barnförbjudet” och whiskylikt. Problemet är alltid konsistensen, alkohol smörjer och löser upp. Men testa att minska grädden och tredubbla whiskydelen, och häll för allt i världen i whiskyn när det kallnat.
– Det är fascinerande att se hur matlagare och vinskribenter skyr smaken av alkohol, konstaterar Whiskyspots Henrik Aflodal. En av de stora morgontidningarna provade nyligen starkvinsglögg och noterade att det var skönt att glöggen inte smakade sprit, men en glögg på 21% som inte smakar sprit är väl rätt misslyckad? I Kentucky fattar man grejen, för många år sedan fick jag en sked krämig fudge på Jack Daniel Distillery och det smakade tydligt av whiskeyn.

Björnbärssylten är lättare att vrida till, vid servering skedar man bara upp Glen Grant 12 år som tillsats, föreslår Aflodal. Det finns inget godare än sylt med whiskysmak! Kolan är svårast att få till eftersom den måste koka ihop och whiskysmaken har då naturligtvis försvunnit helt. Tillsätter du whiskyn efteråt flyter bara kolan ut. Så där får man dosera i munnen. Lös först upp kolan i gommen och hutta försiktigt på whiskyn så uppstår whiskyeffekten.
– Det matlagarna inte förstår är att smakbäraren i starksprit är alkohol och om den är borta är smaken borta. Själva smakämnena i en whisky utgör 0,2 procent av innehållet, resten är vatten och alkohol. Måhända sitter skammen förknippad med sprit i så hårt hos oss svenskar att vi känner oss skamset syndiga om något smakar sprit.

Whiskytryffel med kaffe och apelsin (ca 16 st)

100 g mörk choklad
¾ dl grädde
1 tsk snabbkaffepulver
25 g rumstempererat smör
3 cl Glen Grant 12 YO
Till garnering: 100 g smält mörk choklad, kanderade apelsinskal, finhackade (eller fint rivet skal av en tvättad apelsin)

Finhacka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med snabbkaffepulvret. Ta av kastrullen från värmen och häll i chokladen, rör tills allt smält. Rör i smöret och sedan whiskyn. Häll smeten i en liten form och ställ i kylen att stelna. Rulla smeten till kulor. Doppa dem i smält choklad och garnera varje tryffel med några finhackade bitar kanderad apelsin eller finrivet apelsinskal. Ställ i kylen att stelna.

Björnbärssylt med whisky och vanilj (1 liten burk)

250 g frysta björnbär
1 dl mörkt muscavadosocker
1 dl strösocker
3 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljpulver
½ msk pressad citron
Till servering: pepparkakor med ädelost

Kola med brynt smör och whisky (ca 50 st)

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
5 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljsocker
½ tsk flingsalt

Bryn smöret i en tjockbottnad gryta tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Rör i vispgrädde, socker, sirap, whisky och vaniljsocker och rör om. Koka i ca 10–15 minuter eller tills smeten når en temperatur av ca 125 grader. Rör om då och då, men inte för ofta. Gör ett kulprov i kallt vatten för att testa konsistensen om du inte har termometer eller känner dig osäker.
Häll smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 5 minuter och strö sedan över flingsalt. Låt stelna helt och skär i fina bitar med varm, lätt oljad kniv.
Lägg allt utom citronsaften i en kastrull och låt koka under lock i 10 minuter. Mosa bären lite med en gaffel och koka utan lock i ytterligare 15–20 minuter eller tills sylten fått en härligt tjock konsistens (den stelnar ytterligare något i kylen). Ta av från värmen och rör i pressad citron. Häll upp på väl rengjorda burkar och kyl. Lägg krämig ädelost på pepparkakor och toppa med en klick sylt.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.