Mat & Whisky | JULETID December är en månad fylld av julbak och fikamys. Vi bakar gärna pepparkakor, lussebullar, kola, knäck och tryffel medan vi dricker glögg och julmust. För en ny touch på de klassiska julsmakerna har Glen Grant låtit kokboksförfattarinnan Eleonora von Essen experimentera med nysläppta 12-åringen. Hon har valt att laga tre av våra julgodisfavoriter på whisky. De nya godisrecepten passar vuxnas smaklökar fint och är ett gott tilltugg till adventswhiskyn eller glöggen.
– Godiset jag har tagit fram är för de vuxna vid fikabordet och innehåller mer mogna och intensiva smaker. Glen Grants 12-åriga maltwhisky passar jättebra i de här recepten och ger tryffeln, sylten och kolan det där lilla extra stinget, säger Eleonora von Essen.
Redaktionen har smakat av de tre matvarorna och det är självklart gott. Men whiskydelen behöver ”uppas” ordentligt. En whiskytryffel ska smaka whisky, alkoholen ska bryta igenom så det känns både ”barnförbjudet” och whiskylikt. Problemet är alltid konsistensen, alkohol smörjer och löser upp. Men testa att minska grädden och tredubbla whiskydelen, och häll för allt i världen i whiskyn när det kallnat.
– Det är fascinerande att se hur matlagare och vinskribenter skyr smaken av alkohol, konstaterar Whiskyspots Henrik Aflodal. En av de stora morgontidningarna provade nyligen starkvinsglögg och noterade att det var skönt att glöggen inte smakade sprit, men en glögg på 21% som inte smakar sprit är väl rätt misslyckad? I Kentucky fattar man grejen, för många år sedan fick jag en sked krämig fudge på Jack Daniel Distillery och det smakade tydligt av whiskeyn.
Björnbärssylten är lättare att vrida till, vid servering skedar man bara upp Glen Grant 12 år som tillsats, föreslår Aflodal. Det finns inget godare än sylt med whiskysmak! Kolan är svårast att få till eftersom den måste koka ihop och whiskysmaken har då naturligtvis försvunnit helt. Tillsätter du whiskyn efteråt flyter bara kolan ut. Så där får man dosera i munnen. Lös först upp kolan i gommen och hutta försiktigt på whiskyn så uppstår whiskyeffekten.
– Det matlagarna inte förstår är att smakbäraren i starksprit är alkohol och om den är borta är smaken borta. Själva smakämnena i en whisky utgör 0,2 procent av innehållet, resten är vatten och alkohol. Måhända sitter skammen förknippad med sprit i så hårt hos oss svenskar att vi känner oss skamset syndiga om något smakar sprit.
Whiskytryffel med kaffe och apelsin (ca 16 st)
100 g mörk choklad
¾ dl grädde
1 tsk snabbkaffepulver
25 g rumstempererat smör
3 cl Glen Grant 12 YO
Till garnering: 100 g smält mörk choklad, kanderade apelsinskal, finhackade (eller fint rivet skal av en tvättad apelsin)
Finhacka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med snabbkaffepulvret. Ta av kastrullen från värmen och häll i chokladen, rör tills allt smält. Rör i smöret och sedan whiskyn. Häll smeten i en liten form och ställ i kylen att stelna. Rulla smeten till kulor. Doppa dem i smält choklad och garnera varje tryffel med några finhackade bitar kanderad apelsin eller finrivet apelsinskal. Ställ i kylen att stelna.
Björnbärssylt med whisky och vanilj (1 liten burk)
250 g frysta björnbär
1 dl mörkt muscavadosocker
1 dl strösocker
3 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljpulver
½ msk pressad citron
Till servering: pepparkakor med ädelost
Kola med brynt smör och whisky (ca 50 st)
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
5 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljsocker
½ tsk flingsalt
Bryn smöret i en tjockbottnad gryta tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Rör i vispgrädde, socker, sirap, whisky och vaniljsocker och rör om. Koka i ca 10–15 minuter eller tills smeten når en temperatur av ca 125 grader. Rör om då och då, men inte för ofta. Gör ett kulprov i kallt vatten för att testa konsistensen om du inte har termometer eller känner dig osäker.
Häll smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 5 minuter och strö sedan över flingsalt. Låt stelna helt och skär i fina bitar med varm, lätt oljad kniv.
Lägg allt utom citronsaften i en kastrull och låt koka under lock i 10 minuter. Mosa bären lite med en gaffel och koka utan lock i ytterligare 15–20 minuter eller tills sylten fått en härligt tjock konsistens (den stelnar ytterligare något i kylen). Ta av från värmen och rör i pressad citron. Häll upp på väl rengjorda burkar och kyl. Lägg krämig ädelost på pepparkakor och toppa med en klick sylt.