• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
onsdag 8 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp live

Jura får mer allvarsam rökprofil

av Henrik Aflodal
22 aug

Reviews | SYSTEMBOLAGET  Jura har pånyttfötts. Blender Richard Paterson har gjort om whiskyn i grunden. Borta är de rökiga varianterna, istället har rökfaten integrerats i hela linjen. Resultatet är en ömalt med rök-dressing som inte märks så mycket men gör all skillnad. Jura kallar själva omgörningen den ”största i historien.” I april försvann Origin 10 år, Superstition, Diurach’s Own 16 år samt Prophecy.
Nya Jura kombinerar en viskning av rök från de amerikanska ekfaten med en förhöjd verklighet från en finishperiod i sherryfat, menar Paterson. En mix av Highland- och Island-stil.

Instegsmalten Journey får vi inte i Sverige. En NAS:are (£33) tagen ur amerikanska barrels. Nya 10-åringen är däremot här och har fått ett remarkabelt lyft. Tidvis har den varit närapå odrickbar med en besvärande metallklang som tillskrevs den usla eken. Mycken Jura på 1990-talet ner på begagnad ek vilket gjorde att regimen inledde en tidsödande räddningsaktion där över 10 000 fat tappades om till bättre ek. 10-åringen har en vanlig whisky-nos, plain men med karaktär. Medelstor doft av vaniljpudding och vetebulle med gräddiga fenoler i bakgrunden – bra ihopsnickrat. Munnen också bra men lite jobbig. Börjar maltneutral men tar på oljig svärta och ökad bladbeska, obekväm stil. Räddas av rökskälvande sötbeskt avslut med ljusare malttoner, stannar i avmattad rökbeska. Verkligen ingen nybörjarmalt, en 10-åring med ryggrad.

Whyte & Mackay hänger på den nymornade trenden att åldersbestämma sin maltwhisky. Kritiken mot No Age Statement har varit högljudd bland whiskyfans. Flera av de stora bolagen backar och lyssnar, att gå med ålder på etiketten har åter blivit ett viktigt försäljningsargument. 12-åringen är en spännande nyhet som får sägas ersätta 16-åringen. Att man väljer att lägga sig strax över obligatoriska 10-åringen måste betyda något? Jovisst, det här är väldigt bra. En Jura i sitt esse där Paterson använt sitt patenterade knep från dalmore, att lägga whiskyn i antika sherryfat. Alltså välanvända sherryfat där ekkraften gått ur men träet är impregnerat av starkvin. Effekten blir mildare när man gör en finish, whiskyn får inte en rejäl ekboost av färskt trä utan mjukas bara upp av sherry-vinet. Här får vi en stor fyllig starkvinsrik odör av chokladkaka och apelsinfudge. Röken anas ovan glaset med fragant air och på djupet med våt päls, en skön råhet. Mitt i savande citrusfrukt likt apelsinfromage – väldigt gott. Snäll och god mun, det smakar tobak i förstone, sedan honungsdragéer och frukt. Mot slutet stiger den fragranta röken och skapar karaktär, nyanser av BBQ-rök med svampkräm. Och finalen strålar av cigarr/aska och ren honungssötma.

18-åringen borde ha varit bättre men ekmaterialet känns gammalt. Whiskyn har frukten men kämpar med stockig beska. Nya rökidentiteten hjälper men räcker inte till. Maltsöt arom med järnspån och bakade äpplen i mitten. Godissöt pigg mun där äpplen och sharon blandas med läder och torrare fenoler. I eftersmaken stiger sakta motorolja och knäcke. Vatten drar igång kryddorna och smaken lever upp men beskan stör ut livligheten ändå.

Seven Wood lånar inspiration från Dalmore King Alexander III som mixar en massa olika vinfat. För Jura nöjer sig Paterson med att grundlagra på bourbonek och sedan flytta whiskyn till sex franska ekfat för slutlagring en kortare period – Limousin, Tronçais, Allier, Vosges, Jupilles och Les Bertranges. Bäddat för intressekonflikter med så många viljor. Men ekfaten tar ut varandra och det hela blir väldigt lättjobbat. Neutral doft som fräschas upp med vattendroppe, krämigt ungöpplig. God fruktmun, lite vagt fudge-aktig. Mot slutet eterisk eksötma som gör eftersmaken mer intressant. Trevlig NAS-bagatell.

Jura 10 år 40%
Lagrad på 1st fill bourbon barrels, finish oloroso sherry butts | SB-nr 80415, 399 kr

88/100p 22 21 23 22

Jura 12 år 40%
Lagrad i 12 år på 1st fill bourbon barrels, finish aged oloroso sherry | SB-nr 82869, 499 kr

92/100p 23 23 23 23

Jura 18 år 44%
Lagrad i 18 år på bourbon barrels, finish Bordeaux rödvinsfat | SB-nr 82296, 899 kr

89/100p 23 21 23 22

Jura Seven Wood 42%
Lagrad på 1st fill bourbon barrels och franska ekfat: Limousin, Tronçais, Allier, Vosges, Jupilles, Les Bertranges | SB-nr 83231, 699 kr

86/100p 20 22 22 22

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.