Maltwhisky-VM 2018 — JURA-QUIZ!
ISLE of JURA är bedövande vackert. Befolkat av tusentals ”fredade” hjortdjur. Resan från färjeläget på öns enda väg kantas av ståtliga kronhjortar som betar hedmarken. Framme vid destilleriet och hotellet tas man emot med äkta värme. En av Skottlands mest otillgängliga whiskyplatser. Ändå vallfärdar fansen hit från jordens alla hörn. Inte minst vi svenskar som framförallt på senare år kärat ner oss i Jura. Whiskyn finns att få både orökt och rökig.
Men vad kan du om ö-malten? Många whiskyälskare svarade på de kluriga frågorna, här är svaren: Ön har ungefär 200 invånare med stark sammanhållning, folk hjälper varandra och det finns till och med barnfamiljer där som motmedel mot avfolkning. William Delmé Evans var sin tids stora destilleribyggare. 1949 konstruerade han Tullibardine och 1965 Deanston. År 1963 kom han till Jura för att bygga nytt, av 1810 års destilleri fanns inget kvar. Utgåvan Diurach’s Own slutlagras i klassiska oloroso sherry-fat – den ”godaste” och vanligaste vinfatstypen i whiskybranschen.
Vi har plockat ut fem vinnare med snygga berättelser om sina första möten med Isle of Jura. Britt Eklund från Blekinge var 2004 på Islay första gången med några vänner: ”Jag kunde inte mycket om whisky och Jura var en outforskad whisky för mig. Det gladde mig att det fanns en whisky som var så olik det vi normalt förknippar öarna med.” Ola Bondesson från Kronoberg köppte en trepack whisky på taxfree i slutet av 1980-talet: ”Kanske inte så smickrande. Whiskyn var rätt slätstruken och det var inte förrän jag besökte destilleriet och fick smaka på deras ’Earth’ som det small till.” Ingvar Rönde i Skåne som är redaktör för Malt Whisky Yearbook säger: ”Definitivt inte kärlek vid första ögonkastet. Nästa möte, 10 år senare, hade allt förändrats och whiskyn har sedan dess varit en huswhisky för mig!” Hans Gustafsson från Blekinge hamnade på en träff med whiskyklubben: ”Vi provade flera sorter av Jura och fick höra historier om ön. Blev genast förtjust i Superstition somvar gudomlig.” Clas Hedberg från Halland säger: ”En välavstämd vinterkväll i slutet av förra seklet där vi samlats till whiskyknytkalas med en varsin skotte av egen smak, mitt val var Jura!”
De lyckliga får dela på prisbordet som består av Juras egna whiskyglas, ett snyggt förkläde och en anteckningsbok i läder med penna. Grattis!