
Whiskyturism Whiskyturism är i ropet. Inte bara Skottland lockar allt fler besökare till sina destillerier. Kentucky upplever en enastående renaissance. Inte minst Buffalo Trace i residensstaden Frankfort. Under 2017 registrerades 201 491 besökare. 2010 kom 52 000 och 2016 dryga 170 000.
– Det tog oss 15 år att nå 100 000 men bara tre år att passera 200 000-gränsen så nu har vi momentum, säger marknadschef Meredith Moody.
Besökscentret byggdes ut 2015 och nu måste man hitta nya ytor igen. Intresset går hand i hand med försäljningen. Nya lagerhus byggs var fjärde månad på intilliggande farm. Varje lagerhus rymmer 58 000 tunnor. Dessutom ska själva destilleriet byggas ut för att kunna göra mer whiskey.
– Vi växer på alla håll med destillering, buteljering och turism, kommenterar Moody.
Kentucky Bourbon Trail som inkluderar delstatens stora destillerier som Maker’s Mark, Woodford Reserve och Jim Beam räknade in över 1 miljon besökare under 2016, och 2017 kom ännu fler. Och precis som i Skottland byggs nya jättedestillerier. Diageo öppnade sitt Bulleit-komplex för $115m i Shelbyville för ett år sedan och vodka-makare Stoli ska bygga en Kentucky Owl-fabrik för $150m i Bardstown med start 2020.
Bardstown är Kentucky whiskyhuvudstad. Här fanns förr i tiden Heaven Hill (brann ner) och en bit utanför jobbar Maker’s Mark vidare, dessutom är staden säte för lilla boutique-destilleriet Willett. 2016 byggdes Bardstown Bourbon Co som redan hunnit med en tredje utbyggnad vilket gör anläggningen till en av de största med en kapacitet på 22m liter per år. Och nyligen startade Lux Row med varumärken som Ezra Brooks, Rebel Yell bakom sig.
Men även Buffalo Trace får en ny granne i form av Castle and Key som flyttar in i Old Taylor Distillery i år efter att ha dragit projektet i långbänk sedan 2016. Bourbonindustrin har på allvar blivit Kentuckys motor. En studie från 2016 visar att industrin sysselsätter 15-17500 personer och omsätter $8,5 miljarder.
– Det här är bara början, menar Matt Bevin från delstatsregeringen. Folk som för fem år sedan inte ens hört talas om bourbon tillverkar nu drycken i vår delstat.
