Reviews | SYSTEMBOLAGET Tre Kilchoman-pavor släpps idag kl 10.00 på Systembolagets webbsida. Du ska ha åtminstone en av dem. 100% Islay har varit ett av det nybyggda Islay-destilleriets svaga kort genom åren. Kornet växer på ön och mellanröks i den egna ugnen. Whiskyn därifrån har tidvis inte alls nått upp till samma nivå som den mer hårdrökta malten man köpt från öns stora mälteri i Port Ellen.
Låt mig göra avbön inför 8:e releasen 100% Islay. Det här är det bästa jag fått hittills. Anledningen är givetvis att man blandat in sherryfat för första gången. Kilchomans bästa insatser genom åren har alltid involverat oloroso-tunnor — ungdestillatet verkar triggas i starkvinsmiljön. Here goes: Konstig odör av brända mandlar och gummipackning. Det färska kornet står i förgrunden och fruktkola ger en fet krämig sötma. Ren fruktsöt gom som ändar i knäpp gummi-rök — från början äppellemonad och torkad frukt insvept i ren syrup, torvröken kommer först i slutet med jod i släptåg, innan gummitonerna landar whiskyn i en segbesk rök-finish. Jag spiller gärna upp lite till och stannar här i det udda uttrycket, whiskyn normaliseras med vatten: Doft av kärnhus med vag torvrök, lång syrupsvängd mun med torvrök och fruktkräm som fortsätter in i en god sötrökig eftersmak. Det avvikande blir till en sympatisk Ileach vi träffat så många gånger förr. Men vid 50% något att dröja vid och njuta av på väg till ännu godare Sanaig och fina Machir Bay, duktiga standardutgåvor som verkligen satt Kilchoman på världens rökwhiskykarta.
Sauternes-finishen har låst sig, aromen är nollad, vilket är synd eftersom smaken är långsamt trevlig, och väldigt god — som det brukar bli i de ädla sötvinsfaten. Ren sötma kravlar sig fram i munnen, mild frukt vaknar, torvrök smyger. Eftersmaken är ren och charmigt saltbesk vid 50%, men blir tyvärr jolmig kaffesötdränkt vattnad. Habil men vinglig tappning.
Välj istället PX-finishen, doppad i fat av det spanska efterrättsvinet. Här kommer både ris och ros. Nosen gör hela whiskyn. Nyhälld arom av frisk Fruxo och tutti frutti på höig korn-bas med lite torvrök i bakgrunden. Enkelvattnad luktar det rökt renkött och bolmande torvrök, en savande röksötma med inslag av tjärpastill. Stanna där, mer vatten gräver upp ungfrukten med lugn rökair. En händelserik doft-resa du bara måste göra!
Smaken är bäst vid fatstyrka 58,7%. Direkt PX-sötma och fruktkola som byts i frisk gräsighet och torrare hö-sötma, sent stråk av torvrök/tobak. Med vatten dränks allt i PX och chokladsås, dubbelvattnad räddas whiskyn av fruktsyra. Eftersmaken är svagaste partiet, pappig sötma vid fatstyrka som blir sötbelamrad vattnad. Men nosen, ojojoj.
Kilchoman 100% Islay 50%
8:e editionen. 70% bourbonfat och 30% oloroso sherry-fat fylldes 2008-2012. Gjord på 20 ppm rökkorn från egna farmen Rockside. Totalt har 12 000 flaskor givits ut under åren. | SB-nr 11693, 849 kr (480 flaskor)
90/100p 22
23
22
23
Kilchoman Sauternes Finish 50%
30 bourbon-fat från 2012 tappades om för 5 månaders slutlagring i sauternes-fat från Château d’Yquem. Totalt blev det 10 000 flaskor | SB-nr 11411, 899 kr (360 flaskor)
84/100p 20
23
20
21
Kilchoman Pedro Ximénez Finish 58,7%
Bourbon-fat nr 338 fylldes 23 maj 2013, innehållet flyttades för 15 månader sedan till ett Pedro Ximénez-fat. | SB-nr 11690, 999 kr (257 flaskor)
89/100p 24
23
20
22