Whiskymakande Nu finns det två Kilchoman-fabriker. Farmdestilleriet på Islay som kom igång i årsskiftet 2005/06 har dubblat sin kapacitet till 480 000 liter per år. Det nya pann-huset med ytterligare två pannor (utöver originalparet) var färdigt i slutet av maj och möjliggör dessutom experimentkörningar på olika kornsorter och jästvarianter. Samtidigt har bryggdelen utökats med ett andra mäskkar och sex nya jästankar. De senaste två åren har dessutom ett nytt maltgolv anlagts och en ny maltugn tagits i bruk. Produktionen steppades upp i juni och nu kör man fullt ut sju dagar i veckan i båda anläggningarna.
– Pannhuset har exakt samma layout så nu gör vi identiska spritkvaliteter på båda håll, menar grundaren Anthony Wills. Detta var enda alternativet för mig, att öka kapaciteten genom att bygga ett nytt likadant men separat destilleri. VI är nöjda med körningarna, kvaliteten är den förväntade.
Pannhusen fungerar oberoende av varandra men spriten blandas i samma tank. Samtidigt kan man experimentera mer nu, fokus inledningsvis ligger på jästsorter och kornvarianter.
– Vi kan leka runt mer nu än tidigare, säger Wills. Korn och jäst är ju grunden för whisky och få skotska destillatörer utforskar den delen, förutom vår granne Bruichladdich förstås.
Anthony Wills påpekar dock att man inte vet vad det kommer att ge i slutändan.
– Visst kommer vi att få fram stora skillnader i nyspriten men om det blir någon större skillnad efter 5, 10 eller 15 år återstår att se.
På fälten runt omkring gården har man planterat kornsorter som Concerto, Octavia och Sassy. Och i jästförrådet står säckar märkta med Mauri, Kerry M och Kerry MX.

Kilchoman behåller tack vare sin litenhet all whisky för egen del och säljer inget till blending-husen. Destilleriet kommer att köra för fullt en tid och samla på sig ”väldigt mycket sprit”, fastslår Anthony Wills:
– Vi får se vilken väg vi väljer framöver, just nu är efterfrågan på Kilchoman mycket stor, så vi kör på i ett år utvärderar sedan situationen.