• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter wh

Kilchoman dubblar sin kapacitet till 480 000 liter

av Redaktionen
14 aug


 Whiskymakande   Nu finns det två Kilchoman-fabriker. Farmdestilleriet på Islay som kom igång i årsskiftet 2005/06 har dubblat sin kapacitet till 480 000 liter per år. Det nya pann-huset med ytterligare två pannor (utöver originalparet) var färdigt i slutet av maj och möjliggör dessutom experimentkörningar på olika kornsorter och jästvarianter. Samtidigt har bryggdelen utökats med ett andra mäskkar och sex nya jästankar. De senaste två åren har dessutom ett nytt maltgolv anlagts och en ny maltugn tagits i bruk. Produktionen steppades upp i juni och nu kör man fullt ut sju dagar i veckan i båda anläggningarna.

– Pannhuset har exakt samma layout så nu gör vi identiska spritkvaliteter på båda håll, menar grundaren Anthony Wills. Detta var enda alternativet för mig, att öka kapaciteten genom att bygga ett nytt likadant men separat destilleri. VI är nöjda med körningarna, kvaliteten är den förväntade.

Pannhusen fungerar oberoende av varandra men spriten blandas i samma tank. Samtidigt kan man experimentera mer nu, fokus inledningsvis ligger på jästsorter och kornvarianter.
– Vi kan leka runt mer nu än tidigare, säger Wills. Korn och jäst är ju grunden för whisky och få skotska destillatörer utforskar den delen, förutom vår granne Bruichladdich förstås.

Anthony Wills påpekar dock att man inte vet vad det kommer att ge i slutändan.
– Visst kommer vi att få fram stora skillnader i nyspriten men om det blir någon större skillnad efter 5, 10 eller 15 år återstår att se.
På fälten runt omkring gården har man planterat kornsorter som Concerto, Octavia och Sassy. Och i jästförrådet står säckar märkta med Mauri, Kerry M och Kerry MX.

Kilchomans nya destilleri-del med mäskkaret i förgrunden.

Kilchoman behåller tack vare sin litenhet all whisky för egen del och säljer inget till blending-husen. Destilleriet kommer att köra för fullt en tid och samla på sig ”väldigt mycket sprit”, fastslår Anthony Wills:
– Vi får se vilken väg vi väljer framöver, just nu är efterfrågan på Kilchoman mycket stor, så vi kör på i ett år utvärderar sedan situationen.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.