

Maltwhisky-VM Ojoj, vilken uppställning. Två rökvärldsmästare på startlinjen. 2007 års Lagavulin utmanade Bowmore som vann 2010. 16-årige Laggan är en klassiker som egentligen inte behöver någon närmare presentation. Monsterrökig i grundutförande, lagd på refillfat och sedan har man väntat länge för att tona bort brutalitet och frammana nivåer och komplexitet.
Bowmore är öns medelrökare som är en fena på att hantera vinfat, särskilt elegant effekt åstadkommer sherry-tunnor där destillatets inneboende hallonarom förstärks, estrar gillar som bekant estrar. Alla trodde nog att segerduon var klar innan VM-testet startade men det var inte så enkelt. VM-general Henrik Aflodal förklarar:
– Bowmore Darkest försvann redan i doften. Och trots att smaken var enastående smälte whiskyn bort i en alltför blek sorti. Kilchomans nya Sanaig är kvalitetsmässigt tillbaka där allt startade. Första Inaugural Release var en strålande premiär, sedan gick whiskyn in i ek-koma, alltså när röken sväljs av fatet. Nu är smaken stor och kraftfull med pepprig jod i ett saliverande sötkryddigt avslut. Vatten breddar och expanderar. En pang-rökare som tillochmed knäckteLagavulin.
Det var också Henrik Aflodal som avgjorde saken när han la sin silverröst på Lagavulin istället för Bowmore, malterna stod på samma poäng efter att blekingarna sagt sitt.
Som vanligt Islay i topp när det tävlas i rök. Orsaken är inte bara kvaliteten utan också den genre-typiska rökkaraktären. Folk har lärt sig dricka rökwhisky på Islay och då blir det arketypen för hur en rökwhisky ska smaka. Men Henrik Aflodal tycker att förklaringen är för enkel:
– Självklart baserar rutinerade whiskyprovare sin smak på tidigare erfarenhet och vi har alla skolats in på Islay-whisky när det gäller rök. Men rent objektivt tycker jag att Islay levererar mer komplexitet och en smakkompott som är både bättre och godare än mycket av det fastlandet erbjuder. Fenolutbudet i en rökwhisky är potentiellt sett oändligt och den mix Islay presenterar är svårslagen när det gäller godhet.
Fjärdeplacerade Inchmoan är Loch Lomonds rökutgåva, en lite kantig maltwhisky med ett spännande annorlunda rökuttryck som precis belyser problematiken – Islay gör godare rökwhisky. Mest intressanta var Glendronach och Scapa. Speyside-malten bjöd på sura nappar-spritsig läder-rök i doften och söt fruktkolarök i mun. Den orökta Orkney-whiskyn som lagrats på rökfat chockade med sin kraftfullhet. Fet rökt sik i munnen och citruskola med bränd ved och jod i avtoningen – överraskande elak. Hela gänget höll hög nivå, alla flaskor är köpvärda, fast de bär på helt olika berättelser.

PEATED style | Ronneby 16 mars
1. Kilchoman Sanaig 46% = 38+6 poäng
2. Lagavulin 16 år 43% = 22+2
—————————–
3. Bowmore 15 år Darkest 43% = 22
4. Inchmoan 12 år 46% = 15
5. Scapa Glansa 40% = 8
6. Glendronach Peated 46% = 7
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).