Nya destillerier | ISLAY Nu startar äntligen Kilchoman Distillery ute på Islay. Besökscentrat och kaféet har varit igång sedan whiskyfestivalen i början på juni. En planerad destilleringsstart i månadsskiftet juni-juli gick i stå pågrund av problem vid installation av utrustning i kombination med trilskande tillståndsmyndigheter. Grundaren Anthony Wills som flyttat ut till ön för att mer effektivt kunna driva projektet säger:
– Vi ser nu ljuset i änden av tunneln. Utrustningen kan tas i bruk om 2-3 veckor. Därefter vidtar en intoneringsfas då anläggningen trimmas och körs in under ledning av Dr Jim Swan. I oktober börjar så produktionen.
Destilleriet säljer fat på rot, ett vanligt sätt för nystartade destillerier att få pengar i kassan inledningsvis. 100 primör-fat säljs första året, främst till delägare men även till utomstående. Whiskyn fylls till största delen på nya bourbon-fat, med mindre andel hogshead-fat. Receptet föreskriver massor av rök. Kornet tas ju från den egna gården och mältas på plats. Första laddningen läggs i blöt i dagarna för att sedan torkas över rykande torvbrasor. Röknivån blir hög, Anthony Wills siktar på Ardbeg-höjder:
– Malten torvröks hårt i Ardbeg-stil, i kombination med pannorna som producerar en fruktig medelfyllig sprit blir whiskyn nyansrik och riktigt bra.
Följ destilleriets utveckling på www.kilchomandistillery.com.