• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features live Krönikan live

Se upp – Kina bygger maltwhiskydestillerier

av Henrik Aflodal
9 nov
April 2019: Goalong-chefer inspekterar byggarbetsplatsen i Hunan-provninsen där Kinas första (?) whiskydestilleri ska byggas. Tvärtemot vad Pernod Ricard påstår som 2021 inviger ett storslaget maltdestilleri i Sichuan-provinsen.

NYHETEN SLOG NER som en bomb häromveckan. Pernod ska bygga Kinas första whiskydestilleri, meddelade den globala whiskyfirman. Men vänta nu, blir det verkligen det första? Jag blev kontaktad av Changsha Bingo Liquor Co på LinkedIn redan i våras. En firma baserad i Hunan som sade sig syssla med whisky. Man säljer bulkwhisky till alla som vill ha. På en direktfråga om den var gjord i Kina medgav talespersoner att spriten är utländsk. Firman startade år 2000 och uppger att de har både pot stills för whiskyproduktion samt alembic charentais för att göra brandy. Men för att få rätt kvalitet köper man alltså hellre råmaterialet utomlands. Hittills i alla fall. För 17 april i år brummade grävskoporna igång utanför Liuyang i Hunan för att bygga landets första maltwhisky-destilleri. Man utlovar Kinas ” tekniskt mest avancerade maltwhiskyfabrik med den största kapaciteten.”

Goalongs nya maltwhiskykomplex som är under uppförande (t.v). Augusti 2019: Bjälklag på plats, tak och väggar följer. Byggnaderna färdigställs under 2019, förväntad produktionsstart 2020 (innan Pernods anläggning är igång).

Varumärket Goalongs position som etta på den inhemska marknaden ska stärkas. (Hear, hear Pernod!) Firmans produkter som omfattar whisky, vodka, brandy, gin säljs redan i 35 länder. Var femte låda exporteras till Afrika, ungefär lika mycket går till Nordamerika. Bara 10% förbrukas hemma i Kina. Den nya Goalong-fabriken förses med ”den modernaste utrustningen” och ska även ta hänsyn till miljön enligt europeisk standard. Fabriksområdet ska grönska och ges en ”garden”-känsla.

Vem som blir först är väl egentligen inte så viktigt. Mer intressant är vilken kvalitet de båda kommer att landa i? Då sitter såklart Pernod i pole-position med en kader av skotsk expertis i ryggen och månghundraårig ackumulerad erfarenhet av både whisky och internationell business. Men man vet aldrig. Det kinesiska motståndet ska inte underskattas, de kanske kommer fram till en mer originell whisky i likhet med hur den japanska whiskytraditionen utvecklats sedan 1920-talets pionjärarbete av Taketsuru och Torii.

Pernod Ricars storslagna planer beräknas kosta 1 miljard yuan (140m USD). Spaden för maltwhiskykomplexet har redan satts i marken i Emeishan i Sichuan-provinsen (130 mil och 16 timmars bilresa från Goalong-destilleriet). Jätteprojektet upptar 13 hektar och har en ”innovativ approach till maltwhiskymakande anpassat till regionens klimat.” Destilleri och besökscentrum öppnar 2021 och siktar på en turistattraktion i världsklass. Målet är att locka över 2 miljoner besökare det första decenniet. Platsen är strategiskt vald på grund av turistströmmarna som dras till det heliga buddist-berget Emei. Man påstår sig bli först med att anställa en kinesisk Master Distiller (nja man får anta att Goalong har kinesisk personal), vilket sammanför ”autentiskt whiskymakande med lokal kunskap.”
– Vi är stolta över att ha verkat i Kina i 30 år, säger Phillippe Guettat, chef för Pernod Ricard Asia. Genom att nu överföra kunskap om whiskymakande till folket i Sichuan ökar regionens trovärdighet samtidigt som vi skapar en ny internationell whiskykategori med sin alldeles egna stil.

Emeishan Distillery ritas av Kina-baserade arkitektfirman Neri & Hu.

Destilleriet designas av arkitektfirman Neri & Hu som är känd för Shanghais nya teater. Byggmaterialet ska vara lokalt med stenväggar av stenblock som bryts på plats i samband med att grunden röjs. Fasaden förses med koppar- och trädetaljer vilket ska anknyta till whiskyprocessen. Och ja, européernas projekt ser onekligen charmigare ut. Kul är hursomhelst att Kina är på banan när det gäller kvalitetswhisky. Tänk vad charmigt det vore om kommunistregimen även uppmuntrade småföretagare att bygga mindre anläggningar på någon miljon liter. Det skulle verkligen ge en boost till utvecklingen av världswhisky!

Pernods Emeishan-destilleri står klart 2021.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.