
NYHETEN SLOG NER som en bomb häromveckan. Pernod ska bygga Kinas första whiskydestilleri, meddelade den globala whiskyfirman. Men vänta nu, blir det verkligen det första? Jag blev kontaktad av Changsha Bingo Liquor Co på LinkedIn redan i våras. En firma baserad i Hunan som sade sig syssla med whisky. Man säljer bulkwhisky till alla som vill ha. På en direktfråga om den var gjord i Kina medgav talespersoner att spriten är utländsk. Firman startade år 2000 och uppger att de har både pot stills för whiskyproduktion samt alembic charentais för att göra brandy. Men för att få rätt kvalitet köper man alltså hellre råmaterialet utomlands. Hittills i alla fall. För 17 april i år brummade grävskoporna igång utanför Liuyang i Hunan för att bygga landets första maltwhisky-destilleri. Man utlovar Kinas ” tekniskt mest avancerade maltwhiskyfabrik med den största kapaciteten.”

Varumärket Goalongs position som etta på den inhemska marknaden ska stärkas. (Hear, hear Pernod!) Firmans produkter som omfattar whisky, vodka, brandy, gin säljs redan i 35 länder. Var femte låda exporteras till Afrika, ungefär lika mycket går till Nordamerika. Bara 10% förbrukas hemma i Kina. Den nya Goalong-fabriken förses med ”den modernaste utrustningen” och ska även ta hänsyn till miljön enligt europeisk standard. Fabriksområdet ska grönska och ges en ”garden”-känsla.
Vem som blir först är väl egentligen inte så viktigt. Mer intressant är vilken kvalitet de båda kommer att landa i? Då sitter såklart Pernod i pole-position med en kader av skotsk expertis i ryggen och månghundraårig ackumulerad erfarenhet av både whisky och internationell business. Men man vet aldrig. Det kinesiska motståndet ska inte underskattas, de kanske kommer fram till en mer originell whisky i likhet med hur den japanska whiskytraditionen utvecklats sedan 1920-talets pionjärarbete av Taketsuru och Torii.
Pernod Ricars storslagna planer beräknas kosta 1 miljard yuan (140m USD). Spaden för maltwhiskykomplexet har redan satts i marken i Emeishan i Sichuan-provinsen (130 mil och 16 timmars bilresa från Goalong-destilleriet). Jätteprojektet upptar 13 hektar och har en ”innovativ approach till maltwhiskymakande anpassat till regionens klimat.” Destilleri och besökscentrum öppnar 2021 och siktar på en turistattraktion i världsklass. Målet är att locka över 2 miljoner besökare det första decenniet. Platsen är strategiskt vald på grund av turistströmmarna som dras till det heliga buddist-berget Emei. Man påstår sig bli först med att anställa en kinesisk Master Distiller (nja man får anta att Goalong har kinesisk personal), vilket sammanför ”autentiskt whiskymakande med lokal kunskap.”
– Vi är stolta över att ha verkat i Kina i 30 år, säger Phillippe Guettat, chef för Pernod Ricard Asia. Genom att nu överföra kunskap om whiskymakande till folket i Sichuan ökar regionens trovärdighet samtidigt som vi skapar en ny internationell whiskykategori med sin alldeles egna stil.

Destilleriet designas av arkitektfirman Neri & Hu som är känd för Shanghais nya teater. Byggmaterialet ska vara lokalt med stenväggar av stenblock som bryts på plats i samband med att grunden röjs. Fasaden förses med koppar- och trädetaljer vilket ska anknyta till whiskyprocessen. Och ja, européernas projekt ser onekligen charmigare ut. Kul är hursomhelst att Kina är på banan när det gäller kvalitetswhisky. Tänk vad charmigt det vore om kommunistregimen även uppmuntrade småföretagare att bygga mindre anläggningar på någon miljon liter. Det skulle verkligen ge en boost till utvecklingen av världswhisky!
