Reviews Svenska Symposion inleder en stor romsatsning med två listningar på Systembolaget. Malmö-firman har jobbat hårt i många år för att ge oss whiskyälskare guldkant på tillvaron genom att servera specialwhisky med stor variation från ’independent bottlers’ som Gordon & MacPhail. Nu vill man förändra den svenska romscenen. Whiskyspot är med vid ring-side och iakttar och testar.
Det börjar inte bra. 12-åriga Compañero från Panama må vara en smaksak. Gillar man billig svensk chokladpudding är det här som hittat. För mig är det helfel. Uppenbarligen landade smakerna rätt hos Systembolaget som köpt in 1800 flaskor. Säkert lättsålt, till folk som inte botaniserat så mycket i utbudet av romsmaker.
Styrkan på 54% underlättar inte. Det luktar kokt linolja och vit choklad, efter vädring även crème brûlée som går igen i munnen där bränd karamell snart tar över, mot slutet chokladpudding som blir sockrig, rent av äckligt. Vatten gör romen odrickbar, sockrig billig smak, mjölkchokladaktig. Styrkan märks inte ens, sötman är för dominant.
Tur då att Hampden Estate finns som alternativ, en jamaicansk 7-åring som är lagom eftertänksam. Eken tar ner rom-karaktären och skänker drycken en underlig avgas-air som är charmerande. Eken växer sig stor mot slutet av smaken, fast arrakskaraktären står emot. Häng med: Burkig arraksodör nyhälld men med uppfriskande avgas-feeling, bakom blommig sötma. Eterisk luftig avgas-mun med rom-savaräng (bedövande söt), därpå matbanan och trätoner. Lång exit med ekig tyngd, rom tar på arrak som blir sandelträ. Lite vatten exponerar den påtagliga sötman hos den här romen. Smaken blir typiskt romsöt, halvvägs nyanserar torrare arrak, mot slutet choklad. Klassisk i stilen men ändå inte, verkligen värd ett besök. Vinner matchen mot Compañero hur man än vrider och vänder på saken.
Symposion är förstås inte ensamma på romscenen. Väletablerad på den svenska marknaden är Plantation, cognacshuset Ferrands romverksamhet. Romen införskaffas i olika länder i Karibien och Sydamerika och tas hem till Cognac när den är mogen för att tappas om på fransk ek (eller andra fattyper). Cognasmakare Alexandre Gabriels idé är att rom är ursprungstypisk, som i vinbranschen. Men där viner danas i jord och av klimat är det ekfatslagringen som formar romen (likt whiskyn). Gabriel åstadkommer dock häftiga effekter med sin fatjongering över två kontinenter. Från Peru hämtas en multi-vintage destillerad 2004, 2006 och 2010. Intressant nog slutlagrad på amerikanska rye whiskey-fat. Det luktar inget vidare, dämpad blyerts och sur citronsaft. Men smaken är spännande, aldehyder drar i romsötman, björksav och desivon som mildras av sockertopp. Går ut i lång läder-finish med avgasvibbar och söt karamell. Vattnad blir ekipaget skogigt, eller är det rök? Smaken är i alla fall sötslingrande med enbär och i avslutet avgaser över sotig Trocadero. En alldeles strålande rom-mun, synd att aromen är så trist, det drar ner helhetsbetyget.
Den här 12-åriga Plantation-romen från Panama har istället lagts på fat som tidigare rymt Arrans maltwhisky. Resultatet blir väldigt mainstream, tillbakalutad smak med burkvalladoft, en fet stank av paraffin och linolja. Jämn sockerkaksmun, strax lövhög och ekbeska, mot slutet inslag av gurksallad. Lågmäld romputtrande finish med praliner/konfekt. Med vatten bättre arom av apelsinfudge och sötaktig desivon. I munnen rik sötma med löv och salladsbeska halvvägs, lyfts av aromatisk ek i sluthänget. Konventionell gom men hovsamt lowkey för att vara en rom och därför kul att dricka. Av Arran märks intet men just lågmäldheten är ju en egenskap maltwhisky kan skriva under på.
Plantation-årgång 2007 från Barbados har tagits ur ett cognacsfat av Borderais-kvalitet. En svårfäktad fatstark rom. Ovanligt syrlig och aggressiv i stilen. Sprudlande citrus i nosen direkt från flaskan, centralt citronsoda, på djupet Champis-bubblig sötma och läder. För stark och aggressiv för att dricka, allt blir ändå bättre med lite vatten. Doften spricker upp i smaskig Plommon i Madeira-konfekt. En extrovert utgående doft av vanilj och björnlim. Gommen är intensiv. Fruktkompott, syrligt kryddtät och saftig. Lång kryddvass avslutning, savande ek stiger ut på djupet, eterisk arrak fyller ut. Här finns balansen, kraften bibehålls samtidigt som en lättsam saftighet motverkar aggressiviteten, romen är dessutom packad med ek. Något att bita i för inbitna rom-fantaster.
Compañero Extra Añejo 12 år Panama 54%
82p Doft 22, Smak 22, Exit 19, Balans 19 Gjord på melass, destillerad i kolonnpanna o lagrad på bourbonfat i 12 år. 1800 flaskor. SB-nr 40365, 490 kr
Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum 7 år 46%
92p Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23 Melass-rom med vildjästprocess som pågår i 8-15 dagar, destillerad i pot stills och lagrad på bourbonfat i minst 7 år. 1200 flaskor. SB-nr 40366, 689 kr
Plantation Single Cask Panama 12 år Arran 46,2%
86p Doft 19, Smak 23, Exit 22, Balans 22 Panama-rom som slutlagrats på maltwhiskyfat från Arran. SB-nr 40327, 699 kr
Plantation Single Cask Peru Willet Rye 49,8%
89p Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 23 Rom destillerad och lagrad i Peru år 2004/2006/2010. Slutlagrad på rye whiskey fat från Willet Distillery i Kentucky. SB-nr 40320, 699 kr
Plantation Single Cask Barbados 2007 Borderies Cognac 58,5%