• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Klimat-resistent gen i korn hittad!

av Redaktionen
26 sep

 Whiskymakande    Växthusgaser värmer upp planeten. Framtidens vardag blir annorlunda, och för oss människor svårare att hantera. Våra liv kommer att påverkas mer eller mindre drastiskt. För whiskydrickare vore det förödande om flödet av Scotch skulle begränsas på grund av brist på korn. Växtlighet väljer växtzon. Havre och vete trivs inte i kallare klimat, korn är härdigare och rågen tuffast av alla.

Men oavsett klimat behövs vatten och ett varmare klimat gör att markerna torkar upp även på våra breddgrader vilket gör att kornet far illa. För skotskt vidkommande drabbas England först, sedan sprider sig oron norrut. Skotska vetenskapsmän ser ju problematiken och har nu identifierat en ”klimat-resistent” gen. Jodå, så ska det formuleras – man ser på klimatförändringen som på cancer, något ondskefullt.

Dr Peter Morris och Dr Ross Alexander forskar på korns motståndskraft mot torka till följd av klimtförändringar.

Forskare på Herriot-Watt University har identifierat en gen som är motståndskraftig mot torka, en gen som hjälper växten att växa i torrare förhållanden. Planen är att växtförädlare ska använda kunskapen till att odla fram nya varianter av korn som man motstå och hantera framtida klimatförändringar. Teamet som leds av Dr Peter Morris har ägnat de senaste fem åren åt projektet, resultatet publicerades nyligen i journalen Plant Physiology and Biochemistry:

– Torka påverkar redan skördarnas volym. I Europa var utfallet 2018 det sämsta på många år. En förlängd het och torr sommar påverkar båda skördens storlek och kvaliteten på säden. I takt med att klimatförändringarna accelererar och vi kan vänta oss torr väderlek oftare och i längre perioder är det avgörande att jordbruket fortsatt fungerar och producerar spannmål. Annars äventyras den skotska whiskyindustrin.

HvMYB1-genen som den kallas sköter stresshantering hos kornet vilket inkluderar tolerans mot torka.
– Korn har över 39 000 gener, förklarar Morris, vilket är dubbelt så mycket som vi människor har. Så det har varit en utmaning att hitta en torka-resistent gen. Nästa steg är att identifiera kornsorter där genen är prominent och få bönderna att satsa på de sorterna.

I en vidare kontext kan forskningen översättas till andra vattenberoende grödor som vete, majs och ris. Det är branschorganet SWA som finansierat forskningen. Scotch sourcar 90% av sitt korn från Skottland, resten kommer från UK och EU.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.