Whiskymakande Växthusgaser värmer upp planeten. Framtidens vardag blir annorlunda, och för oss människor svårare att hantera. Våra liv kommer att påverkas mer eller mindre drastiskt. För whiskydrickare vore det förödande om flödet av Scotch skulle begränsas på grund av brist på korn. Växtlighet väljer växtzon. Havre och vete trivs inte i kallare klimat, korn är härdigare och rågen tuffast av alla.
Men oavsett klimat behövs vatten och ett varmare klimat gör att markerna torkar upp även på våra breddgrader vilket gör att kornet far illa. För skotskt vidkommande drabbas England först, sedan sprider sig oron norrut. Skotska vetenskapsmän ser ju problematiken och har nu identifierat en ”klimat-resistent” gen. Jodå, så ska det formuleras – man ser på klimatförändringen som på cancer, något ondskefullt.

Forskare på Herriot-Watt University har identifierat en gen som är motståndskraftig mot torka, en gen som hjälper växten att växa i torrare förhållanden. Planen är att växtförädlare ska använda kunskapen till att odla fram nya varianter av korn som man motstå och hantera framtida klimatförändringar. Teamet som leds av Dr Peter Morris har ägnat de senaste fem åren åt projektet, resultatet publicerades nyligen i journalen Plant Physiology and Biochemistry:
– Torka påverkar redan skördarnas volym. I Europa var utfallet 2018 det sämsta på många år. En förlängd het och torr sommar påverkar båda skördens storlek och kvaliteten på säden. I takt med att klimatförändringarna accelererar och vi kan vänta oss torr väderlek oftare och i längre perioder är det avgörande att jordbruket fortsatt fungerar och producerar spannmål. Annars äventyras den skotska whiskyindustrin.
HvMYB1-genen som den kallas sköter stresshantering hos kornet vilket inkluderar tolerans mot torka.
– Korn har över 39 000 gener, förklarar Morris, vilket är dubbelt så mycket som vi människor har. Så det har varit en utmaning att hitta en torka-resistent gen. Nästa steg är att identifiera kornsorter där genen är prominent och få bönderna att satsa på de sorterna.
I en vidare kontext kan forskningen översättas till andra vattenberoende grödor som vete, majs och ris. Det är branschorganet SWA som finansierat forskningen. Scotch sourcar 90% av sitt korn från Skottland, resten kommer från UK och EU.