• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem

Klimatsmarta Bruichladdich bygger Saladin-mälteri

av Redaktionen
16 apr
Islay-korn som ska bli Bruichladdich-whisky.

 Whiskymakande   Bruichladdich satsar på att bli en helt genuin Islay-malt. Precis som Bowmore, Laphroaig och Kilchoman ska man mälta sitt eget korn. Men inte i form av maltgolv utan Saladin-boxar (som försvann från Skottland med Tamdhu 2007). Tekniken innebär att blötlagd malt får gro i en stor bassäng och hålls i rörelse med hjälp av skovlar som rör sig i snigelfart fram och tillbaka. Box med tillhörande ugn ska stå färdig 2023. Så mycket som 42% av kornet odlas redan på ön men sänds till Inverness för mältning. Egen maltugn gör destilleriet mer flexibelt för experiment och utveckling av nya smaker. Och så kan man på fundamentalistisk vis öka spårbarheten för varje flaska ner till vilka åkerlappar kornet vuxit på. Här ska främst limiterade batcher göras på utvalt korn med målet att tillgodose 50% av produktionen (på sikt kanske 100%). Inte bara lokalt odlat Islay-korn utan även ekologiskt dito från Elgin samt urtima bere-korn från Orkney.

Bruichladdich får kontroll över hela processen från ax till flaska eftersom buteljeringen redan sker på destilleriet och utgåvorna balanseras med originalvattnet ner till buteljeringsstyrka. Nyordningen minskar klimatpåverkan när man inte längre belastar färjetrafiken med sina kornlaster. Dessutom undersöker bolaget möjlighet att använda tidvattnet som energikälla och även biomassa som bränsle till sin ångkokare. Nyligen förvärvades 30 hektar mark på Shore House Croft för att testa olika kornsorter på egen hand. Man letar efter nya varianter som är härdiga och tål det extrema öklimatet. För tillfället gör Bruichladdich 13 olika stilar genom att variera rökinnehåll och kornsorter under namnen Bruichladdich, Port Charlotte samt Octomore.

VD Douglas Taylor vill vara en hållbar företagare och minska Bruichladdichs klimatpåverkan och samtidigt bli allt mer ekologisk.

– Att driva företag på en ö gör oss medvetna om att vår sociala, ekonomiska och miljömässiga påverkan måste vara positiv, menar CEO Douglas Taylor. Vi har ett ansvar inför ön och dess invånare. De senaste åren har vi blivit alltmer hållbara ur ett klimathänseende. Enkla saker som att sluta använda buteljerat vatten och nyttja eldrivna fordon. Mer komplicerade åtgärder som att anlägga korridorer för vilda djur mellan åkrarna, eller att återanvända spillvärmen från våra pannor. Allt detta är del i ett långsiktigt arbete där vi ska vara hållbara i allt vi gör för att skapa en ljusare framtid för kommande generationer.

Destilleriet planerar också att öka sin lagerhuskapacitet. Två lagerhus står redan klara och ytterligare fyra planeras. Bruichladdich byggdes 1881 av bröderna Harvey för att kapitalisera på blended-boomen. Invergordon stängde ner 1994 för att sporadiskt göra whisky stötvis under åren. 2001 återupplivades destilleriet av vinhandlarna Mark Reynier och Simon Coughlin från London som anställde Bowmores Jim McEwan som whiskymakare. Man sålde 2012 ut till franska Rémy Cointreau. Idag görs dryga miljonen liter whisky årligen. Bruichladdich är Islays största privata arbetsgivare med 80 anställda (plus 20 på fastlandet) vilket är mer än Diageo som driver tre destillerier på ön. Bara kommunhuset har fler folk i arbete. Good work Laddies!

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.