• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
onsdag 8 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Makande

Bästa whiskeykornet med kohornsdynga!

av Redaktionen
23 mar
Kornodlare John McDonnell, Alan Mooney samt Trevor Harris med Waterfords Mark Reynier på besök hos en fransk vinbonde som odlar biodynamiskt med kohornsdynga.

 Whiskymakande    Waterford gör sin första biodynamiska whiskey. Mark Reyniers nya destilleriprojekt på Irland skapar rubriker. Bruichladdichs forne ägare vet hur man får press. Vinhandlaren från London som hoppade på whiskytåget sent 1990-tal har övertalat tre bönder att odla korn på ett miljöskonsamt men väldigt krångligt vis. Biodynamiskt jordbrukande lanserades 1924 av den österrikiske filosofen Rudolph Steiner och handlar om att en bondgård ska vara helt självförsörjande med egen gödsel och egna organiska bekämpningsmedel. Sålunda fylls kohorn med högkvalitativ dynga och grävs ner i jorden över vintern för få det rätta stinget.

Processen skapar en sorts supergödsel som växterna älskar. Förutom att blandas i själva jorden späds gödslet med vatten som sprejas över åkrarna två gånger per år. Biodynamiska tekniker som denna är vanliga inom vinindustrin, förklarar Mark Reynier:
– Det är fascinerade att se hur världens bästa vinmakare ägnar sig åt denna tidsödande form av odling. Det låter som galenskap men ifall de bästa vinerna åstadkoms på det här sättet måstet vi prova tekniken i whiskeybranschen också.

Kohorn fylls med färsk dynga. Efter en vinter begravd under jord är supergödslet klart!

Vi får vänta några år innan resultatet av ansträngningarna finns på flaska. Det var 2014 Reynier avslöjade planerna på en ”djupsinnig Irish whiskey världen tidigare inte skådat”. Första batchen rann av pannan 9 december året därpå. 2012 tvingades Reynier bort av sin styrelse och sålde ut till Rémy Cointreau. Bryggeriet i Waterford i sydöstra delen av Irland användes tidigare av Diageo för att göra Guinness men ägs nu av hans bolag Renegade Spirits. Här görs nu whiskey i två pot stills och en kolonnpanna för grainwhiskey men fokus ligger på maltwhiskey.

Man precis inlett sitt tredje produktionsår och första releasen är att vänta inom två år, ifall whiskeyn är redo. Det är ingen egentlig brådska eftersom finansieringen är tryggad med några stora delägare samt 50 mindre intressenter, ungefär samma upplägg som Murray McDavid hade när Bruichladdich köptes. Självklart är all produktion ursprungstypisk, 46 lokala irländska farmare är kontrakterade. Kapaciteten är 1 miljon liter per år men kan utökas till 3 miljoner med fler pannor.

Engelsmannen Mark Reynier bland pannor och spritskåp i sitt nya Waterford Distillery

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.