Whiskymakande | SKOTTLAND Sommaren har varit skoningslös mot skottarna. Det har regnat konstant, vecka ut och vecka in. Inför OS i London kom ju larmrapporter om skyfall över engelsmännen. Det var bara stilla sommarregn jämfört med vad skottarna fått utstå. Men hårdföra Highlanders klagar som bekant inte, värre är det med bönderna i lågländerna. Maj och juni var hemska och i juli föll dubbelt så mycket nederbörd än normalt. Inte mycket korn har kunnat bärgas i år vilket ställer whiskybranschen inför en extrem situation. Räkna med att vintage 2012 kommer att bli ovanligt oskotsk, snarare skandinavisk. Normalt sett brukar britterna kunna exportera uppåt 200 000 ton korn, i år lär södra England få iväg knappa 50 000 ton men i Skottland väntas en import på minst 30 000 ton.
Många utomstående betraktare tycker att det är underligt att skottarna accepterar utländskt korn i sin maltwhisky. Det är ju så noga med att whisky ska kokas och lagras inom landet. Men ursprunget till alla smaker, själva kornet, kan alltså komma från hela planeten…