• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nyheter gin

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

av Henrik Aflodal
21 nov

 Miljö    Finska dryckeskoncernen Altia har räknat på Koskenkorvas miljöpåverkan, alltså vodkans ’carbon footprint’. Och det är emballage och kornodlande som är de största bovarna. För att få fram en flaska släpper man ut 2,19 kg CO2. Hela 40% av koldioxid-utsläppen kommer från åkrarna och 43% knyts till förpackningen. Destilleringen bidrar bara med 10% vilket kanske förvånar, fabriker är ju det mest synliga i produktionen.

– Resultatet av uträkningarna ger oss data för att reducera vår klimatpåverkan, säger Hannamari Koivula från Altia. Vi förväntade oss att förpackningen skulle stå för en betydande del av utsläppen och det är där vi kommer att försöka förbättra oss i första hand. Även utsläppen från jordbruket var väntade. Vi ska titta på mer klimatvänliga odlingsmetoder. Det handlar om att binda kolet i jorden istället för att frigöra det.

Altia har också jämfört glasflaskor med PET-flaskor och det visar sig att plasten sparar in 0,6 kg i utsläpp. För att öka sina miljöpoäng tittar man också på att återanvända material i större utsträckning genom hela produktionskedjan. Framförallt ska produkten bli lättare, vikten är en stor miljöbov när det gäller transporter. Mindre glasmassa i en flaska i kombination med återvunnet glas är viktiga faktorer.
– När det gäller Blossa glögg i Sverige har vi redan minskat glasvikten signifikant och det vill vi göra över hela produktlinjen nu.

I Sverige distribuerar Altia Canadian-märkena Lord Calvert och Black Velvet och maltwhisky som Bunnahabhain, Deanston, Tobermory, Tomintoul, Kavalan samt amerikansk whiskey som Jack Daniel’s och Woodford Reserve. Firman tog ju över en del av Vin & Sprit-portföljen så därför körs Explorer Vodka och en rad kryddade brännvinsorter som OP Andersson och Skåne Akvavit ihop med finska Finlandia och Koskenkorva. Av V&S ärvde man Grönstedts cognac som kompletteras med Larsen och Renault. På romsidan har man El Dorado. Och det är Altia som ser till att prisbelönta gindestilleriet Hernö får ut sina produkter över landet.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.