Miljö Finska dryckeskoncernen Altia har räknat på Koskenkorvas miljöpåverkan, alltså vodkans ’carbon footprint’. Och det är emballage och kornodlande som är de största bovarna. För att få fram en flaska släpper man ut 2,19 kg CO2. Hela 40% av koldioxid-utsläppen kommer från åkrarna och 43% knyts till förpackningen. Destilleringen bidrar bara med 10% vilket kanske förvånar, fabriker är ju det mest synliga i produktionen.
– Resultatet av uträkningarna ger oss data för att reducera vår klimatpåverkan, säger Hannamari Koivula från Altia. Vi förväntade oss att förpackningen skulle stå för en betydande del av utsläppen och det är där vi kommer att försöka förbättra oss i första hand. Även utsläppen från jordbruket var väntade. Vi ska titta på mer klimatvänliga odlingsmetoder. Det handlar om att binda kolet i jorden istället för att frigöra det.
Altia har också jämfört glasflaskor med PET-flaskor och det visar sig att plasten sparar in 0,6 kg i utsläpp. För att öka sina miljöpoäng tittar man också på att återanvända material i större utsträckning genom hela produktionskedjan. Framförallt ska produkten bli lättare, vikten är en stor miljöbov när det gäller transporter. Mindre glasmassa i en flaska i kombination med återvunnet glas är viktiga faktorer.
– När det gäller Blossa glögg i Sverige har vi redan minskat glasvikten signifikant och det vill vi göra över hela produktlinjen nu.
I Sverige distribuerar Altia Canadian-märkena Lord Calvert och Black Velvet och maltwhisky som Bunnahabhain, Deanston, Tobermory, Tomintoul, Kavalan samt amerikansk whiskey som Jack Daniel’s och Woodford Reserve. Firman tog ju över en del av Vin & Sprit-portföljen så därför körs Explorer Vodka och en rad kryddade brännvinsorter som OP Andersson och Skåne Akvavit ihop med finska Finlandia och Koskenkorva. Av V&S ärvde man Grönstedts cognac som kompletteras med Larsen och Renault. På romsidan har man El Dorado. Och det är Altia som ser till att prisbelönta gindestilleriet Hernö får ut sina produkter över landet.