Singelmalten Ardbeg föds 1998. Märket firar 20-årsjubiluem med att bygga ut destilleriet för första gången sedan starten på 1800-talet. Mycket har hänt, likt många andra nykok har tappningarna duggat tätt som hagelsvärmar. Destilleriet har kamouflerat sin nykokade ungwhisky med ett skralt men duktigt lager vällagrad whisky. Nu är de gamla faten på upphällningen och det dröjer ännu några år innan den egna whiskyn på allvar fyller 18-20 år. Jag ramlade in på destilleriet våren 1997 och träffade på Ed Dodson från nye ägaren Glenmorangie när han försökte få fason på det nedgångna stället. Det året kom den fantastiska 1975:an till Sverige. Systembolaget sålde åldersmannen för ynka 575 kr vilket snabbt gjorde den till standard-Ardbeg. Ville man prompt ha klassiska TEN YEARS var det beställningssortimentet som gällde. Whiskyspot serverar nu en unik retrospektiv över kultrökaren med en supporterskara på 120 000 ’committee-members’. Den där vinterdagen i slutet av 1900-talet var vi betydligt färre. Men att josen var något alldeles speciellt stod bortom allt tvivel. Och ändå är det just vätskan nutida Ardbeg fått kämpa med. Ed Dodson valde att satsa på rök i massor men tappade bort det Speyside-destillatörerna är så bra på – var tog frukten vägen?
KLICKA på knapparna nedan för att läsa artikeln