Review | SYSTEMBOLAGET 15-åriga Glenburgie är en av mina favoriter. I barskåpet hemma har jag alltid en på vänt. Som blender Sandy Hyslop säger handlar destillatet om marmelad-frukt, oemotståndligt god sås och därmed en dörröppnare för ovana whiskygäster. Men när mr Hyslop plockar på ytterligare 3 år blir whiskyn kanske lite för vänlig, verkligen inte lika frukt-prunkande som den yngre upplagan. Mer godisartad utan den stuns man vill ha, och så växer eken till ordentligt i en lugnande eftersmak vilket är chimärt avkopplande eftersom övermåttan ek ju är tungt att dricka. Nyhälld stiger mild isglass-arom a la citron ur glaset plus vaniljpuffar och ekon av äppelskal. Munnen är lugn och jämn utan toppar. Det börjar med godis och Speyside-gräsighet, strax småkakor med sylt, sent försök till värmestegring som förtas av krämighet. Sockerkaksenkel finish där värme bär med ökande pregnant ekbeska. Allt stannar lite snopet i kolaflaskor. Godis var ordet. 15-åringen har mer liv och större personlighet.
Sedan kan man ju undra hur 3 extra år kan rättfärdiga närapå dubbla priset? Men så ser ju marknaden ut nuförtiden. Standard och premium är olika segment. Och standardpriset på 399 kr är fruktansvärt låg, ingen annan ”vanlig” 15-åring har en chans i det priskriget. Chivas Brothers positionerar helt enkelt sin Glenburgie som en förlängning av Ballantine’s-rangen och i den skalan är whiskyn plötsligt dyr, blenden Finest kostar bara 259 kr. En 18-åring för blott 749 kr framstår numera som ett kap. Macallan dito betingar hisnande 2300 riksdaler!
Nya Casg Annamh (betyder: ovanligt fat) märkt ”small batch no 0001” (vilket antyder att många ska följa!) är början på en ny strålande oloroso-era? I likhet med extrema olorososherry-dräparen a’Bunadh (betyder: ursprunglig). Pressmaterialet presenterar dock det ovanliga fatet som en instegsmalt, något enkelt för ovana att uppskatta. Men formatet på 48% ställer ju krav på konsumenten, smakleveransen blir tack vare styrkan mer intensiv. Den här flaskan vill jag inte utsätta nybörjare för, mest på grund av att det finns så mycket annat extremt som är bättre. Mottagaren kommer ändå att bli golvad av kvaliteten som följer av högre styrka i glaset. Casg Annamh är en NAS-utgåva och ungdomen lyser igenom trots sherrymiljön. Liknar sherryfria NAS:aren Founder’s Reserve från systerdestilleriet The Glenlivet i stilen. Ungkola spretar, visst försöker sherryfaten snofsa till det vilket också lyckas ett tag men så tappar man taget i eftersmaken. Here goes: Lukt av skumgodis och ungkola a la Fruxo. I munnen sherry och unga äpplen (bra), sedan exotisk frukt plus fetare ek – energi och kraft. Dör ändå ut i avklingningen över fruktkola och lite enekvistar. Jag vill ju att det härliga ska fortsätta men kanske är det bra att whiskyn lugnar sig, det blir mer mainstream och ”folkligt”.
Mer fart vattnad? Nja, vatten stabiliserar bara nosen, Fruxo-citrus med omogen malt bakom. Lugn malt-mun med sherry, god hallonsylt breder ut sig, stram ek fyller på (bra balans med mer ek). Eftersmaken är ånyo lam, avslagen fruktkola, under vispar eken tafatt, förlänger dock en aning med sitt loja sprittande. Sammanfattningsvis är munnen riktigt god med de exotiska frukt-inslagen som vattnad får hallonsylt att ramla ut. En insmickrande okomplicerad dram, som gjord på Travel Retail, verkligen värd sin 85 poäng. En fin instegsmalt men ingen match för Rolls Roycen a’Bunadh. Kostar förstås en hundring mindre med sina 549 kr men betänk vilken dram man får för 649 kr istället – a’Bunadh for precidency!
Glenburgie 18 år 40%
Lagrad på traditionell ek, refill och 1st fill. | SB-nr 470, 749 kr
87/100p 22
22
21
22
Aberlour Casg Annamh 48%
Lagrad på oloroso sherryfat av amerikansk och europeisk ek samt 1st fill bourbon barrels. | SB-nr 83300, 549 kr
85/100p 20
22
21
22