Reviews Den nyhällda nosen är så underbart laidback. Det doftar försiktigt av sandelträ och cederträ-humidor med förförisk konfektsötma. Det här är Campbeltowns essens – en lagom ruff coastal-känsla men ändå balanserat. Double Cask är Glen Scotias instegsmalt, men en whisky som verkligen levererar, även i konkurrens med de bästa. I en blindprovning under Maltwhisky-VM toppade whiskyn en församling med Balvenie, Kavalan, Glenmorangie. Smaken handlar om malt och skumgodis inledningsvis, därpå sherry och fruktkaka, mot slutet skitigt jordgolv. Avslutet är minst lika smaskigt med choklad-Pollo som landar i sherry. Clean finish, men good.
Ska den vattnas? Inte nödvändigtvis, eken tar mer plats. Aromen tappar sin trä-karaktär, det blir mer choklad med cigarrlådan nedtryckt. I munnen breder sherryn ut sig med torkad frukt, sent dämpas sötman av torrare tobak. Avslutet är fortfarande sötaktigt smågodislikt med lite vuxnare ek-choklad. Double Cask är rätt harmlös men har en vägvinnande stil.
Blender Michael Henry berättar att man blandar samman 4-5 år gammal whisky ur 150 stycken 1st fill barrels, varav 5% är röksprit. Allt fylls sedan på 50/50-mix av 1st respektive 2nd fill PX butts. Whiskyn får ligga ett halvår på de fräschare faten och ett år på de återanvända tunnorna. Allt läggs samman och får slutligen ligga till sig på refill-fat i 2-3 månader innan buteljering.
– Idén med Double Cask var att skapa en lättillgänglig version av Campbeltown-whisky för nya konsumenter, säger Michael Henry. Vi testade olika typer av sherry innan vi valde PX för att få en sötare karamell-karaktär som ska balansera destillatets coastal-stil.