• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp live

LIBBSTICKA Rågbrännvin är julens smak

av Redaktionen
6 dec

Julens rågbrännvin Libbsticka har orientaliska rötter. Färska örter plockade på Selknä gård utanför Uppsala har fått dra i brännvin från Gripsholms destilleri. En ovanligt smakrik julsnaps där växtsprit utgör halva blandningen. Passar väldigt bra till julbordets smakrika rätter.

RUUS af SELKNÄS nya smak kommer av kryddväxten Libbsticka som har sitt ursprung i Afghanistan/Irak och kom till Europa på medeltiden. Smaken är intensiv och påminner om curry-krydda eller selleri. I juli skördades blad och frökapslar på släktgården Selknä utanför Uppsala av kryddmästare Henrik Aflodal:
– Jag vill ha ett brännvin med rik fyllig smak där inte spritigheten tar över. Knepet är att använda färska växter som får dra i rågbrännvin i nästan fyra månader. Inget annat brännvin innehåller mer växtsmaker än vårt Selknä-brännvin.

Henrik Aflodal fick idén att ta fram ett eget kryddat brännvin av sin svärfar Harry Lenhammar, professor emeritus vid Uppsala universitet. Vid varje släkthögtid har kryddat brännvin serverats till dignande smörgåsbord. Just libbsticka-varianten är mest omtyckt. Men att skala upp ett recept som vanligen omfattar enstaka flaskor har varit en utmaning. Branschen jobbar uteslutande med torkade örter. Här måste spritläggningen ske i skördetid och sedan ligga längre än normalt för att smakerna ska dras ut ordentligt.
– Viktigast är att bestämma alkoholstyrkan. 38,8% är rätt nivå för Libbsticka rågbrännvin. Där är smaken som fylligast utan att kryddigheten tar över.

Libbsticka är en fin julsnaps. Med sin sötma och krydda passar den bra till inlagd sill och rökt kött/fisk. Leverpastej och julskinka är andra höjdare. Libbsticka Rågbrännvin ges ut i en begränsad upplaga om 832 handnumrerade flaskor, personligen signerade av Henrik Aflodal.

I somras kom Spirae Älggräsbrännvin som är betydligt rundare och mjukare med honungs- och gräs/hö-smaker. Buteljerad vid 35,9% funkar den utmärkt som digestif efter en god måltid men också till maten.

• Libbsticka Rågbrännvin 2018 års skörd 38,8% (SB-nr 82949, 370 kr)
• Spirae Älggräsbrännvin 2017 års skörd 35,9% (SB-nr 82048, 349 kr / ekologisk)

Henrik Aflodal om Libbsticka Rågbrännvin

“Honungssöt grön smak av selleri med lakritstyngd, lätt värmande curry-fläkt mot slutet med liten bladbeska. Eftersmak av sötlakrits med torrare rågbrödstoner landar i läskande libbsticka-smak, lågmäld värme bär länge. Ett kraftfullt brännvin med stor kropp, ändå balanserat och väl avvägt. Riktigt elegant! Brännvinet har rund doft av selleri/libbsticka, blommigt lättsam. Därunder finns en rågig sötma med lakrits i botten.”

Restaurang Hasselbacken på Djurgården med jultallrik och lite Libbsticka-brännvin till

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.