Reviews All Red for the Mighty Reds, står det på den röda Carlsberg-flaskan. 25 november 1964 ikläddes Liverpool-spelarna rött matchställ för att möta Anderlecht i Europa-cupen på Anfield stadium. Manager Bill Shankly hade funderat på hur man skulle skaffa sig ett mentalt överläge. Knappast genom att jogga runt med vita strumpor och blåvita tröjor, i sportig sjömansstil. Rött var en färg som injagade fruktan. Liverpool vann matchen och Bill Shankly kommenterade i efterhand vändpunkten i klubbens historia:
– När vi gick ut på Anfield glödde spelarna, herregud, de såg ut som jättar, och spelade som giganter.
Igårkväll krossade de röda Barcelona med 4-0 och är klara för Champions League-final. Sista målet, en snabbt slagen hörna av Trent Alexander-Arnold som friställde Origi, var en ren förödmjukelse för det spanska laget som stod och sov. I förmiddags knäppte jag av kapsylen på 640 ml-flaskan som bara finns på fotbollspubar runt om i Norra Europa och i Asien. Är det en bra öl fansen får? För att ”uppa” testet knäckte jag en vanlig Carlberg Export vid sidan av, den gröna flaskan som var ”probably the best beer in the world” men numera krängs med alterationen ”probably not the best beer in the world.” Well, i det här fallet håller den måttet. Export-pilsnern har en lätt kornmäskig doft med metallblänk som av svarta vinbär, i basen maltsötma. I munnen maltkorn och lite knäck, mousserande lätt men lagom kropp. Eftersmaken är ren, ölig och lätt med avvägd beska och en sötsläng. Jag måste säga att balansen mellan malt/sötma/beska sitter där. Visst är ölen en lättviktare men den har karaktär samtidigt som den är försvinnande lättdrucken. ’Engineered big-seller’ – finslipad under decennier av Köpenhamn-bryggaren.
Jag häller upp Liverpools tribut-pilsner Red Barley. Snygg rödaktig solbränna. Färgen kommer av skalet på den röda kornsort man använt. Väderkänslig och svår att odla. Jag inser snabbt att kornet är vekt och inte valt för sina förträffliga öl-egenskaper. Snabbt doppar jag nosen i kupan innan skummet lägger sig, och får en fruktig mäskig arom med jästskugga, frukten drar åt körsbär. Men nosen dör fort, skummet stillnar efter bara några ögonblick, aromen är väldigt mycket renare jämfört med originalet. Smaken är läskande lättsam, halvtorr och brödig med en röd körsbärskyss mot slutet. Eftersmaken är kort och ren, fruktsötman är där, en fläkt maltkorn också, och lite humlebeska. Sedan är det över, allt är borta. Ever so Light.
Matchen är avgjord. Den vanliga gröna buteljen är bättre smakmässigt men den röda vätskan går ner fort och sprudlande, så det funkar. Särskilt ljuv är den i framgångens stund. Cheers All Reds!
Finns på fyra O´Learys-pubar i Sverige med säljstart 7 maj – på Norrtull och Tolv (Stockholm), Järntorget (Göteborg) samt i Norrköping.
Henrik Aflodal testar Carlsberg Red Barley