Whiskytips | SYSTEMBOLAGET Springbank är väl världens snålaste destilleri. När de släpper whisky (vilket sker skrämmande sällan) kommer inte mycket. Små rännilar. Ett par tusen flaskor som ska räcka till hela jordens befolkning. Svenska Symposion slåss för att få det lilla man kan komma över. Orsaken till de småttiga allokeringarna är att Campbeltown-firman framhärdar i att mälta allt sitt korn för hand istället för att köpa in som alla andra i branschen. Den här gången överträffar man sig själva i kvalitet.
Klassikern Springbank 21 år (som dyker upp då och då) är ett ess vi inte sett på långliga tider. Överraskande vital och studsig nos, trots alla ek-år. Tuggummi och omogna äpplen, samtidigt smörigt fet med ’overlay’ av Ryvita-knäcke. Fantastisk fruktorgie i munnen där citrus sjunger följt av lychee och kumquats samt schvungfull ekbeska. Beskrökan i den långa avslutningen är helt enkelt suverän, omges av simmig citrus. Med vatten tyngre ekinfuserad arom av gammelestrar likt mogna äpplen! Stanna här, vattnet drar ut eken som maskerar röken i refrängen. Köp denna ifall du lyckas! Webblanseringen kl 10 idag kommer att gå undan.
Longrow är ett trögt rökdestillat där fenolerna gärna går och gömmer sig även i ung ålder. Lika bra att vänta i 18 år alltså då ingen förväntar sig rökovationer. Detta är närapå fulländat. Långlagrad Longrow är som en frisk fläkt, röken är som sagt borta men finns där latent som kontrast. Luktar frejdigt av bildäck och spenatpaj med ljus crème brûlée i basen. Ska vädras i en kvart för att frammana en avancerad sofistikerad look. Smaken handlar om ljuvliga sugande gammelestrar och exotiska frukter med massor av fyllig ek och engelsk fruktkaka. Den långa estriga eftersmaken drivs framåt av energisk ek och osynlig rök. Aromen avancerar mot höjderna med lite vatten, gammelestrarna tätnar och flyktig cigarrök dekorerar. Men liksom hos Springbank förstoras eken i munnen och blir för besk, avstå från vattenkannan. Ojoj, vilken pava!
Hazelburn är ställets trippeldestillat. Frank McHardy framhärdar i att dränka den ömtåliga whiskyn i sherry, måhända tycker han att spriten behöver byggas på med kropp. Men jag som smakat skönheten i bourbonfat vet att det inte behövs. Men denna starkvinsdopade 13-åring gör det väldigt bra. Inte bara sherry utan friskare frukt från destillatet sipprar igenom. Doften grumlas av starkvinstoner (som brukligt när det gäller denna kombo). Den rika sherrysmaken är såå bra, strax ljusare äppeldryck. Men bäst av allt är läderbeskan med gummipackning i avslutet. Avstå återigen från vatten. Ovanligt charmig Hazelburn. Köp!
Hazelburn 13 år 47,4%
Hazelburn började kokas med start 1997. Den här är hämtad ur både 1st och refill oloroso sherry, 9000 flaskor varav 594 till Sverige | SB-nr 40319, 928 kr (30 aug kl 10)
91/100p 22
23
23
23
Longrow 18 år 46%
Malten torvröks i 48 timmar i egen ugn till 50 ppm. Man lägger bara ner 100 fat per år! 60% sherry & 40% bourbonfat, 4800 flaskor varav 77 till Sverige | SB-nr 40322, 1448 kr (30 aug kl 10)
94/100p 23
24
23
24
Springbank 21 år 46%
70% romfat & 30% 1st fill barrels, 3700 flaskor varav 59 till Sverige | SB-nr 40321, 2625 kr (30 aug kl 10)
93/100p 24
24
22
23