Whiskymakande Bladnoch öppnar för besökare igen i juni efter 5 år av låsta dörrar. Låglandsdestilleriet med 200 år på nacken är Skottlands sydligaste som lades ner av Diageo 1993 för att köpas av irländske fastighetsmannen Raymond Armstrong som i slutet av 2000 började göra whisky igen. Den första nymakade releasen var en 8-åring som kom 2009. Destilleriet har en trogen fan-bas men lyckades inte med affärerna och gick i konkurs 10 mars 2014.

I juli 2015 köps stället av australiensaren David Prior som året innan sålt sin yougurt-business five:AM för £552m. Den nedgångna fabriken renoverades för £5m under ledning av Master Distiller Ian MacMillan (från Bunnahabhain och Tobermory). Nytt mäskkar med kapacitet på 5 ton ställdes in, sex jäskar av Douglas-gran bars in. Men viktigast var att pannorna redesignades för att göra spriten med Lowland-aktig:
– Det fanns samples av new make från förr men det saknades något, konstaterar Ian MacMillan. Jag ville ha mer gräsiga toner och linolja samt mer honung, destillatet var för torrt.
Sålunda har två wash-pannor på 12 500 liter samt två spritpannor på 9500 liter installerats. På sikt kan man göra 1,5 miljoner liter här. Den första destilleringen från 2017 har inte kommit långt men karaktären utvecklas enligt plan:
– Den är fortfarande maltig och gräsig och väldigt söt åt honungshållet. Precis som jag ville ha den. Whiskyn kommer att bli förträfflig med åren.
Ian MacMillans första uppdrag var förstås att skapa nya produkter att sälja så i slutet 2016 kom tre utgåvor från det gamla lagret. NAS:aren Samsara med rödvinsfat i sig, 15-åriga oloroso-bomben Adela och 27-åringen Talia (mix av bourbon och sherry som slutlagrats på 1st fill bourbon). Men penga-makare blev blended-märket Pure Scot riktat mot en ung publik, närvarande i 30-talet länder.

Nu är Prior äntligen redo för att satsa fullt ut. Det officiella öppnandet av besöksdelen firas med en ny 17-åring som lär väcka uppståndelse, lovar Prior lite hemlighetsfullt. Men den stora nyheten är värvandet av ny Master Distiller då MacMillan drar sig tillbaka för att bli fristående konsult. Rekryteringen av Macallans starke man Nick Savage slog ner som en bomb i skotskt whiskyliv i veckan.
Savage är mannen som baxat igenom nybygget Easter Elchies, Macallans nedgrävda pannhall med mängder av lagringslador på höjderna. Han gjorde manus och regi för den nya besöksupplevelsen. Utbildad ingenjör, från början anställd av Diageo som teknisk chef för fatlagringen, sedan verksam inom William Grant med bryggning och destillering. David Prior är mäkta nöjd med sin nye chef som kommer att leda teamet på Bladnoch med nyanställde destillerichefen Neil Bulloch:
– Nick Savage har en imponerande resumé. Hans ungdomliga energi kommer att bli en kick för oss tillsammans med hans tekniska kunskaper och produktionserfarenhet. När besökscentrat öppnar i mitten av juni inleds den sista fasen i att ta den här underbara Lowland-malten tillbaka till whiskyvärlden.
